Kategorie:

Luty – grudzień 2018 r. A Bridge over Flavours: edukacja medialna i wykorzystanie technologii informacyjno-komunikacyjnej w nauczaniu

W okresie od 1 lutego do 31 grudnia 2018 r. zrealizowany został projekt Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych (WIE) „A Bridge over Flavours: edukacja medialna i wykorzystanie technologii informacyjno-komunikacyjnej w nauczaniu”, będący częścią międzynarodowego projektu eTwinning „A Bridge over Flavours” realizowanego we współpracy z gastronomiczną szkołą partnerską Istituto di Istruzione Superiore „CHINO CHINI” w Borgo San Lorenzo k. Florencji we Włoszech.

Projekt miał charakter interdyscyplinarny – łączył zagadnienia z różnych dziedzin – od sztuk pięknych po sztuki kulinarne, ze szczególnym uwzględnieniem języka angielskiego ukierunkowanego zawodowo, edukacji medialnej i wykorzystywania technologii informacyjno-komunikacyjnej w nauczaniu. Adresowany był do uczniów Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II oraz Branżowej Szkoły Spożywczo-Gastronomicznej im. Jana Pawła II w Warszawie.

W ramach projektu miały miejsce następujące działania:

•   cykl warsztatów kulinarno-językowych,

•   lekcje muzealne,

•   konkurs fotografii gastronomicznej.

Cykl warsztatów kulinarno-językowych poświęcony był przygotowywaniu tradycyjnych dań Kuchni Polskiej. Warsztaty przeprowadzone zostały dzięki zaangażowaniu zespołu projektowego w składzie: p. Martyna Mitek, p. Ewa Olech, p. Magdalena Rogowska, p. Dorota Kocon, p. Iga Kozerska, p. Maria Osińska, p. Irena Brzozowa, p. Łukasz Kania (nauczyciele przedmiotów zawodowych) i p. Iwona Besz (autor i koordynator projektu).

WARSZTATY 1 – wypieki wielkanocne (baba wielkanocna, babka piaskowa, chałka, baranek wielkanocny) (p. Martyna Mitek, kl. IC),
WARSZTATY 2 – typowy polski obiad niedzielny (rosół, kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria) (p. Ewa Olech, kl. 2a),
WARSZTATY 3 – chłodnik mazowiecki, pierogi leniwe, kompot (p. Ewa Olech, kl. 2a),
WARSZTATY 4 – kremówka papieska (p. Magdalena Rogowska, kl. IIIF),
WARSZTATY 5 – żurek, sałatka jarzynowa (p. Dorota Kocon, kl. IC),
WARSZTATY 6 – zupa ogórkowa, bigos (p. Iga Kozerska, kl. IIICE),
WARSZTATY 7 – zupa pomidorowa, gołąbki (p. Maria Osińska, kl. IIC),
WARSZTATY 8 – krupnik, kotlet mielony, ziemniaki purée, ćwikła (p. Irena Brzozowa, kl. IIA),
WARSZTATY 9 – flaki, pierniczki (p. Łukasz Kania, kl. IIA),
WARSZTATY 10 – barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, makowiec (p. I. Brzozowa, kl. 3a).

W czasie lekcji muzealnych uczniowie analizowali dzieła sztuki, które były punktem wyjścia do dyskusji na temat genezy świąt oraz związanych ze świętami tradycji, zwyczajów i obrzędów. Dzięki lekcjom w Muzeum Narodowym w Warszawie uczestnicy projektu w obrazowy sposób dowiedzieli się, jak kiedyś obchodzono święta oraz które z dawnych obyczajów przetrwały do naszych czasów.

LEKCJA MUZEALNA 1 – „Obyczaje Wielkiej Nocy” (co jadano w dawnej Polsce w czasie Wielkiego Postu, dlaczego okres ten kończył się pogrzebem żuru i śledzia oraz co wspólnego ma Judasz z Marzanną, a jajko ze Zmartwychwstaniem).

LEKCJA MUZEALNA 2 – „Tajemnice świąt Bożego Narodzenia” (co jadano w dawnej Polsce w czasie świętowania Bożego Narodzenia, w jaki sposób kiedyś obchodzono Boże Narodzenie, które z kultywowanych dziś zwyczajów podchodzą sprzed wieków, a które przyjęły się niedawno oraz kim naprawdę był święty Mikołaj).

LEKCJA MUZEALNA 3 – „Ikonografia Bożego Narodzenia” (średniowieczne i nowożytne interpretacje scen związanych z Bożym Narodzeniem – od Drzewa Jessego, poprzez Narodziny i Pokłon Trzech Króli, po Ofiarowanie w świątyni).

Konkurs Fotografii Gastronomicznej polegał na przygotowaniu fotografii tradycyjnych dań Kuchni Polskiej przedstawionych w ciekawej aranżacji. W jury konkursowym zasiedli uczniowie ze szkoły partnerskiej we Włoszech. I miejsce zajęła Natalia Bielecka (kl. IIIF), II miejsceex aequo – Carmen Galvani (kl. IIIF) i Nicola zachciał (kl. 3a), III miejsce – Barbara Napiórkowska (kl. IIF).Laureaci otrzymali cenne nagrody (tablet Samsung Galaxy Tab A 7.0 LTE SM-T285 – 1 szt., powerbank Samsung – 3 szt., pendrive SanDisk Ultra Dual M3.0 32GB USB 3.0 – microUSB – 4 szt.).Sposób przygotowania wszystkich tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które powstały w czasie cyklu warsztatów kulinarno-językowych został utrwalony na filmach, które po obróbce komputerowej zostaną zamieszczone na platformie eTwinning Live wraz z opisem w języku angielskim.

Fotografie na konkurs fotograficzny