Przejdź do treści

Zawody/Profile

Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II

  • na podbudowie szkoły podstawowej technikum kształci w pięcioletnim cyklu nauczania w zawodach:

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

  • kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań (kucharz)
  • kwalifikacja HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Charakterystyka kierunków kształcenia:

  • sporządza potrawy i napoje według receptur gastronomicznych,
  • praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
  • planuje wyposażenie zakładu gastronomicznego,
  • planuje i organizuje żywienie i usługi gastronomiczne,
  • układa menu, diety zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków,
  • dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
  • prowadzi dokumentację sprzedaży,
  • posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
  • kwalifikacja SPC.01 – produkcja wyrobów cukierniczych (cukiernik)
  • kwalifikacja SPC.07 – organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Charakterystyka kierunków kształcenia:

  • planuje, organizuje i nadzoruje produkcję żywności,
  • opracowuje receptury i instrukcje technologiczne dla wyrobów spożywczych i wdraża je do produkcji,
  • przeprowadza ocenę jakości wyrobów w oparciu o normy i receptury,
  • stosuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
  • kontroluje jakość surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego,
  • wytwarza wyroby cukiernicze,
  • tworzy dekoracje gotowych wyrobów cukierniczych,
  • potrafi ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczaniem surowców i półproduktów,
  • posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami.

Absolwenci technikum mogą przystępować do egzaminu maturalnego oraz egzaminu zawodowego.