Zawody/Profile
Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
- na podbudowie szkoły podstawowej technikum kształci w pięcioletnim cyklu nauczania w zawodach:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
- kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań (kucharz)
- kwalifikacja HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Charakterystyka kierunków kształcenia:
- sporządza potrawy i napoje według receptur gastronomicznych,
- praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
- planuje wyposażenie zakładu gastronomicznego,
- planuje i organizuje żywienie i usługi gastronomiczne,
- układa menu, diety zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków,
- dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
- prowadzi dokumentację sprzedaży,
- posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
- kwalifikacja SPC.01 – produkcja wyrobów cukierniczych (cukiernik)
- kwalifikacja SPC.07 – organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Charakterystyka kierunków kształcenia:
- planuje, organizuje i nadzoruje produkcję żywności,
- opracowuje receptury i instrukcje technologiczne dla wyrobów spożywczych i wdraża je do produkcji,
- przeprowadza ocenę jakości wyrobów w oparciu o normy i receptury,
- stosuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
- kontroluje jakość surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego,
- wytwarza wyroby cukiernicze,
- tworzy dekoracje gotowych wyrobów cukierniczych,
- potrafi ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczaniem surowców i półproduktów,
- posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami.