Krótka historia
1983 – w technikum otwarto kierunek: produkcja tłuszczów, a w szkole zasadniczej: „aparatowy przetwórstwa owoców i warzyw;
1985 – otwarto w szkole zawodowej klasę o specjalności: operator przetwórstwa garmażeryjnego;
1987 – utworzono Policealne Studium Zawodowe o specjalności: piekarstwo;
1991 – wprowadzono nową specjalność w technikum: analiza środków spożywczych;
– zniesienie imienia szkoły;
1999 – otwarto Liceum Zawodowe w zawodzie: kelner – bufetowy;
2001 – w Liceum Zawodowym rozpoczęto kształcenie w zawodzie: kucharz;
2002 – zmiana nazwy z Zespołu Szkół Przetwórstwa Spożywczego na Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych. Przekształcenie szkół ponadpodstawowych w szkoły ponadgimnazjalne.
– wprowadzenie w technikum zawodu : kucharz oraz w szkole zasadniczej zawodu: „kucharz małej gastronomii;
– otwarto XXXVII Liceum Profilowane o profilu usługowo – gospodarczym
2003 – otwarto Technikum Uzupełniające nr 2 w zawodzie kucharz na podbudowie zasadniczej szkoły zawodowej
2004 – uroczyście obchodziliśmy jubileusz 50-lecia szkoły
2006 – Technikum Spożywczo-Gastronomiczne oraz Zasadnicza Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna otrzymały sztandar oraz imię Jana Pawła II
2008 – zmiana nazwy szkoły z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych na Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Likwidacja Liceum Profilowanego.
2009 – uruchomiono dwa kierunki kształcenia technikum:
– technik organizacji usług gastronomicznych
– technik żywienia i gospodarstwa domowego.
od 1 września 2012 – w związku z reformą kształcenia, nauka od pierwszej klasy technikum rozpoczyna się
w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, kelner,
a w zasadniczej szkole zawodowej w zawodzie kucharz. Zawody podzielone zostają na kwalifikacje.
Klasy starsze kontynuują naukę według dotychczasowych zasad.
od 1 września 2013 – Technikum Uzupełniające nr 2 przekształcone zostaje w CXLVII Liceum Ogólnokształcące
dla Dorosłych, w którym naukę mogą podjąć zarówno absolwenci gimnazjum, jak i zasadniczej szkoły zawodowej.
30- 31 maja 2014 – Technikum Spożywczo – Gastronomiczne jest organizatorem XXVII Ogólnopolskiego Zjazdu Rodziny Szkół im. Jana Pawła II, na który przyjeżdża ponad 200 dyrektorów i nauczycieli szkół noszących imię Jana Pawła II
z całej Polski i z zagranicy.
16 października 2014 – Szkoła uroczyście obchodzi jubileusz 60-lecia istnienia.
w czerwcu 2017 – Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych uzyskał tytuł „Szkoły Zawodowej Najwyższej Jakości”
od 1 września 2017 – w związku z reformą kształcenia, Zasadniczą Szkołę Spożywczo – Gastronomiczną zastępuje Branżowa Szkoła Spożywczo – Gastronomiczna I Stopnia im. Jana Pawła II, która kształci w zawodzie: Kucharz. Baza szkoły pozwala również na kształcenia w kierunkach: piekarz i cukiernik.
w listopadzie 2017 – Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych otrzymał „Certyfikat Szkoły Nieobojętnych Rodziców i Nauczycieli”
19 grudnia 2017 – Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych otrzymał „Certyfikat Szkoły Promującej Oddawanie Krwi”
W roku szkolnym 2017/2018 – Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo – Gastronomicznych otrzymuje „Certyfikat Szkoły Wspierającej Uzdolnionych”
13 czerwca 2018 – Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie – jako jedna z dwóch ponadgimnazjalnych szkół w Polsce – otrzymało Certyfikat z Wyróżnieniem oraz tytuł „Szkoły Przyjaznej Uczniom z Dysleksją”
26 października 2018 – Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo – Gastronomicznych otrzymuje Honorowe Wyróżnienie Prezydenta m.st. Warszawy „Szkoła z Pomysłem”
od 1 września 2019 – w związku z reformą kształcenia utworzone zostaje 5 – letnie Technikum, w którym naukę mogą rozpocząć absolwenci szkół podstawowych. Po raz ostatni naukę w 4 – letnim Technikum rozpoczynają absolwenci dotychczasowych gimnazjów. Nauka od pierwszej klasy technikum rozpoczyna się w zawodach: Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą, Technik usług kelnerskich, a w Branżowej Szkole w zawodzie Kucharz. Klasy starsze kontynuują naukę na dotychczasowych zasadach.
Grecja rekrutacja- Erasmus+
O Leśmianie
Podaruj książce Drugie życie
Dotychczasowi dyrektorzy szkoły







