Przejdź do treści

Krótka historia

naszej szkoły od 1954 r. do teraz
1954
Powstaje Szkoła Piekarska - 4-letnie technikum i 2-letnia szkoła zasadnicza w baraku przy ul. Górnośląskiej 31
1955
Przeniesiono szkołę do budynku przy ul. Krypskiej 47/49.
1958
Zmieniono nazwę szkoły na Technikum Przemysłu Spożywczego i Zasadniczą Szkołę Przemysłu Spożywczego. W technikum otwarto nową specjalność: przetwórstwo mięsne.
1961
W Technikum Przemysłu Spożywczego otwarto nową specjalność: mikrobiologia przemysłowa.
1965
Szkołę przeniesiono do nowego budynku przy ul. Komorskiej 17/23. Otwarto Państwową Szkołę Techniczną (pomaturalną) i specjalnościach: przetwórstwo mięsne oraz chłodnictwo.
1967
Otwarto jednoroczną Szkołę Przysposobienia do Zawodu, dającą świadectwo ukończenia 8 klas szkoły podstawowej. Otwarto też w technikum specjalność: analiza techniczna.
1968
Szkoła otrzymała sztandar i imię Al. Zawadzkiego. W szkole zasadniczej otwarto specjalność: garmażer przemysłowy.
1973
Utworzono Zespół Szkół Zawodowych nr 18. W jego skład weszły: technikum, liceum zawodowe, szkoła zasadnicza i wydział zaoczny technikum.
1975
Decyzją Kuratora Okręgu Szkolnego zmieniono nazwę szkoły na: Zespół Szkół Przetwórstwa Spożywczego.  W Liceum Zawodowym nr 23 otwarto specjalność: operator procesów technologicznych w przemyśle spożywczym.
1976
Otwarto średnie Studium Zawodowe – Zaoczne o specjalności spożywczej.
1979
Otwarto klasy szkoły zasadniczej o specjalności: przetwórstwo mięsa dla OHP przy Zakładach Mięsnych Żerań.
1983
W technikum otwarto kierunek: produkcja tłuszczów, a w szkole zasadniczej: „aparatowy przetwórstwa owoców i warzyw.
1985
Otwarto w szkole zawodowej klasę o specjalności: operator przetwórstwa garmażeryjnego.
1987
Utworzono Policealne Studium Zawodowe o specjalności: piekarstwo.
1991
Wprowadzono nową specjalność w technikum: analiza środków spożywczych.
1991
Zniesienie imienia szkoły.
1999
Otwarto Liceum Zawodowe w zawodzie: kelner–bufetowy.
2001
W Liceum Zawodowym rozpoczęto kształcenie w zawodzie: kucharz.
2002
Zmiana nazwy z Zespołu Szkół Przetwórstwa Spożywczego na Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych. Przekształcenie szkół ponadpodstawowych w szkoły ponadgimnazjalne.
2002
Wprowadzenie w technikum zawodu : kucharz oraz w szkole zasadniczej zawodu: „kucharz małej gastronomii”.
2002
Otwarto XXXVII Liceum Profilowane o profilu usługowo–gospodarczym.
2003
Otwarto Technikum Uzupełniające nr 2 w zawodzie kucharz na podbudowie zasadniczej szkoły zawodowej
2004
Uroczyście obchodziliśmy jubileusz 50-lecia szkoły.
2006
Technikum Spożywczo-Gastronomiczne oraz Zasadnicza Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna otrzymały sztandar oraz imię Jana Pawła II.
2008
Zmiana nazwy szkoły z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych na Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Likwidacja Liceum Profilowanego. 
2009
Uruchomiono dwa kierunki kształcenia technikum:   – technik organizacji usług gastronomicznych;   – technik żywienia i gospodarstwa domowego. 
2012
od 1 września – w związku z  reformą kształcenia, nauka od pierwszej klasy technikum  rozpoczyna się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, kelner, a w zasadniczej szkole zawodowej w zawodzie kucharz. Zawody podzielone zostają na kwalifikacje. Klasy starsze kontynuują naukę według dotychczasowych zasad.
2013
od  1 września – Technikum Uzupełniające nr 2 przekształcone zostaje w CXLVII Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych, w którym naukę mogą podjąć zarówno absolwenci gimnazjum, jak i zasadniczej szkoły zawodowej.
2014
30-31 maja – Technikum Spożywczo–Gastronomiczne jest organizatorem XXVII Ogólnopolskiego Zjazdu Rodziny Szkół im. Jana Pawła II, na który przyjeżdża ponad 200 dyrektorów  i nauczycieli szkół noszących imię Jana Pawła II z całej Polski i z zagranicy.
2014
16 października - Szkoła uroczyście obchodzi jubileusz 60-lecia istnienia.
2017
Czerwiec – Zespół Szkół Spożywczo–Gastronomicznych uzyskał tytuł „Szkoły Zawodowej Najwyższej Jakości”.
2017
od 1 września – w związku z reformą kształcenia, Zasadniczą Szkołę Spożywczo-Gastronomiczną zastępuje Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna I Stopnia im. Jana Pawła II, która kształci w zawodzie: Kucharz. Baza szkoły pozwala również na kształcenia w kierunkach: piekarz i cukiernik.
2017
w listopadzie – Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych otrzymał „Certyfikat Szkoły Nieobojętnych Rodziców i Nauczycieli”.
2017
19 grudnia - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych otrzymał „Certyfikat Szkoły Promującej Oddawanie Krwi”.
2017
W roku szkolnym 2017/2018 – Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych otrzymuje „Certyfikat Szkoły Wspierającej Uzdolnionych”.
2018
13 czerwca – Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie – jako jedna z dwóch ponadgimnazjalnych szkół w Polsce – otrzymało Certyfikat z Wyróżnieniem oraz tytuł „Szkoły Przyjaznej Uczniom z Dysleksją”.
2018
26 października – Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych otrzymuje Honorowe Wyróżnienie Prezydenta m.st. Warszawy „Szkoła z Pomysłem”.
2019
od  1 września – w związku z reformą kształcenia utworzone zostaje 5-letnie Technikum, w którym naukę mogą rozpocząć absolwenci szkół podstawowych. Po raz ostatni naukę w 4-letnim Technikum rozpoczynają absolwenci dotychczasowych gimnazjów. Nauka od pierwszej klasy technikum rozpoczyna się w zawodach: Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą, Technik usług kelnerskich, a w Branżowej Szkole w zawodzie kucharz. Klasy starsze kontynuują naukę na dotychczasowych zasadach.

Absolwenci szkoły:

Zasadnicza Szkoła Zawodowa - 19932 absolwentów,
zawody: masarz, aparatowy przetwórstwa mięsa, ciastkarz, piekarz, operator urządzeń przetwórstwa garmażeryjnego, aparatowy przetwórstwa owoców i warzyw

Technikum Przemysłu Spożywczego Zaoczne - 4041 absolwentów,
zawody: technik technolog produktów rolno-spożywczych, technik technologii żywności (specjalności: cukiernictwo, piekarstwo, przetwórstwo owoców i warzyw, przetwórstwo mięsne, przetwórstwo zbożowe)

Technikum Przemysłu Spożywczego - 3636 absolwentów,
zawody: technik technologii produktów rolno-spożywczych, technik technologii żywności (specjalności: przetwórstwo mięsne, produkcja piekarsko-ciastkarska, przetwórstwo surowców olejarskich, produkcja tłuszczów, analiza techniczna w przemyślespożywczym, mikrobiologia przemysłowa, analiza środków spożywczych)

Średnie Studium Zawodowe Zaoczne nr 19 - 506 absolwentów,
kierunek: ogólno-spożywczy

Liceum Zawodowe nr 23 - 306 absolwentów,
zawód: operator procesów technologicznych przemysłu spożywczego

Liceum Zawodowe - 57 absolwentów,
zawód: kelner-bufetowy

Policealne Studium Zawodowe - 39 absolwentów,
zawód: technik technologii żywności (specjalność: piekarstwo)

Zasadnicza Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna - 398 absolwentów,
zawód: kucharz małej gastronomii, cukiernik

Technikum Spożywczo-Gastronomiczne po gimnazjum - 7210 absolwentów,
zawód: 

Technikum Spożywczo-Gastronomiczne  -  absolwentów,
zawód: 

Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna po gimnazjum - 1657 absolwentów,
zawód: 

Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna I stopnia - 19 absolwentów (stan na rok 2022),
zawód: kucharz, cukiernik, kelner

CXLVII Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych -  absolwentów,

Ostatnio w naszej szkole
UCZNIOWSKI BUDŻET OBYWATELSKI

UCZNIOWSKI BUDŻET OBYWATELSKI

Każdy z WAS może zgłosić swój własny projekt, który będzie wspierał i odpowiadał na potrzeby społeczności szkolnej.Kwota, która będzie przeznaczona na zwycięski projekt to 6000zł. Zasady zgłaszania projektów: Poniżej ankieta
Strzelnica otwarta!

Strzelnica otwarta!

31 grudnia 2024r.  odbyło się oficjalne otwarcie strzelnicy wirtulanej, która została dofinansowana ze środków Państwowego Funduszu Celowego, dotacja celowa finansowana ze środków Ministerstwa Obrony Narodowej „Strzelnica w Powiecie 2024” nr
Mecz Nauczyciele vs Uczniowie

Mecz Nauczyciele vs Uczniowie

Dziś na boisku odbyła się wyjątkowa rywalizacja – Nauczyciele vs Uczniowie! ⚡ Po emocjonującej, pełnej zaciętej walki grze, zwycięzcą zostali… Nauczyciele! 💪👏 Mecz dostarczył wszystkim uczestnikom oraz kibicom mnóstwo emocji

Dotychczasowi dyrektorzy szkoły

Leon Mikołajczak(1957 - 1970)
    Aleksander Dąbek
    Aleksander Dąbek(1970 - 1981)
      Bronisław Anczaruk
      Bronisław Anczaruk(1981 - 1988)
        Elżbieta Miklewska
        Elżbieta Miklewska(1988 - 1992)
          Zofia Kowalczyk
          Zofia Kowalczyk(1992 - 2007)
            Ewa Lada
            Ewa Lada(2007 - 2017)
              Małgorzata Wiśniewska
              Małgorzata Wiśniewska(2017 - 2021)
                Łukasz Kania
                Łukasz Kania(2021 - obecnie)