Przejdź do treści

Zawody/Profile

Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna I stopnia im. Jana Pawła II

nauka w branżowej szkole realizowana jest w trzyletnim cyklu nauczania w następujących zawodach:

KUCHARZ

  • kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań

innowacja: obsługa gości

KUCHARZ (klasa integracyjna)

  • kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań

innowacja: obsługa gości

KELNER

  • kwalifikacja HGT.01 - wykonywanie usług kelnerskich

innowacja: barman-barista

W roku szkolnym 2023/2024 planowane jest
otwarcie klasy w zawodzie:

CUKIERNIK (klasa integracyjna)

  • kwalifikacja SPC.01 - produkcja wyrobów cukierniczych

innowacja: deserant

Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą przystąpić do egzaminu zawodowego, a także mogą kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia i liceum ogólnokształcącym dla dorosłych.

Kucharz:

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań
  • sporządza, dekoruje, porcjuje i wydaje potrawy i napoje dostosowane do indywidualnych okoliczności i wymagań kulinarnych konsumentów,
  • właściwie przechowuje surowce i półprodukty oraz ocenia ich jakość,
  • praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
  • dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
  • praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

Kelner:

  • HGT.01  - wykonywanie usług kelnerskich

  • poznaje sztukę obsługi kelnerskiej,
  • obsługuje przyjęcia okolicznościowe,
  • wykorzystuje różne systemy obsługi, serwowania potraw i napojów,
  • posługuje się maszynami i urządzeniami do obsługi gości,
  • sporządza potrawy i napoje w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
  • wykonuje czynności związane z obsługiwaniem gości,
  • rozlicza usługi kelnerskie.

Kucharz:

  • HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań
  • sporządza, dekoruje, porcjuje i wydaje potrawy i napoje dostosowane do indywidualnych okoliczności i wymagań kulinarnych konsumentów,
  • właściwie przechowuje surowce i półprodukty oraz ocenia ich jakość,
  • praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
  • dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
  • praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

Cukiernik:

  • SPC.01 - produkcja wyrobów cukierniczych
  • dobiera surowce w celu wytwarzania produktów i półproduktów cukierniczych,
  • sporządza półprodukty cukiernicze,
  • sporządza gotowe wyroby cukiernicze,
  • piecze ciasta i sporządza desery z różnych stron świata,
  • wykonuje dekorację wyrobów cukierniczych,
  • obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej, 
  • magazynuje surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.