Zawody/Profile
Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna I stopnia im. Jana Pawła II
nauka w branżowej szkole realizowana jest w trzyletnim cyklu nauczania w następujących zawodach:
KUCHARZ
- kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań
innowacja: obsługa gości
KUCHARZ (klasa integracyjna)
- kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań
innowacja: obsługa gości
KELNER
- kwalifikacja HGT.01 - wykonywanie usług kelnerskich
innowacja: barman-barista
W roku szkolnym 2023/2024 planowane jest
otwarcie klasy w zawodzie:
CUKIERNIK (klasa integracyjna)
- kwalifikacja SPC.01 - produkcja wyrobów cukierniczych
innowacja: deserant
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą przystąpić do egzaminu zawodowego, a także mogą kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia i liceum ogólnokształcącym dla dorosłych.
Kucharz:
- HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań
- sporządza, dekoruje, porcjuje i wydaje potrawy i napoje dostosowane do indywidualnych okoliczności i wymagań kulinarnych konsumentów,
- właściwie przechowuje surowce i półprodukty oraz ocenia ich jakość,
- praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
- dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
- praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Kelner:
HGT.01 - wykonywanie usług kelnerskich
- poznaje sztukę obsługi kelnerskiej,
- obsługuje przyjęcia okolicznościowe,
- wykorzystuje różne systemy obsługi, serwowania potraw i napojów,
- posługuje się maszynami i urządzeniami do obsługi gości,
- sporządza potrawy i napoje w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
- wykonuje czynności związane z obsługiwaniem gości,
- rozlicza usługi kelnerskie.
Kucharz:
- HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań
- sporządza, dekoruje, porcjuje i wydaje potrawy i napoje dostosowane do indywidualnych okoliczności i wymagań kulinarnych konsumentów,
- właściwie przechowuje surowce i półprodukty oraz ocenia ich jakość,
- praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
- dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
- praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Cukiernik:
- SPC.01 - produkcja wyrobów cukierniczych
- dobiera surowce w celu wytwarzania produktów i półproduktów cukierniczych,
- sporządza półprodukty cukiernicze,
- sporządza gotowe wyroby cukiernicze,
- piecze ciasta i sporządza desery z różnych stron świata,
- wykonuje dekorację wyrobów cukierniczych,
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej,
- magazynuje surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.