Wybrani absolwenci
Grzegorz Rzeszotarski
Od najmłodszych lat większość wolnego czasu spędzałem w domowej kuchni, gdzie przyglądałem się, jak mama gotuje i pomagałem jej. Po ukończeniu Technikum Przemysłu Spożywczego przy ulicy Komorskiej i zdaniu matury podjąłem pracę w hotelu „Orbis Europejski”; na stanowisku młodszego kucharza. Pod fachowym okiem szefa kuchni zdobywałem pierwsze szlify zawodowe. W tym samym czasie zdałem egzamin kwalifikacyjny w zawodzie kucharza. W następnych latach przeszedłem wiele szkoleń, dzięki którym podnosiłem swoje kwalifikacje.
W 1997 roku dyrekcja hotelu doceniła moje zaangażowanie i profesjonalizm i powierzyła mi stanowisko szefa kuchni restauracji „Przy Ossolińskich”. Brałem również udział w wielu konkursach gastronomicznych: konkursie na najlepsze risotto zdobyłem srebrny medal i wyróżnienie w I pucharze Polski potraw regionalnych, II miejsce w kategorii dania rybne. Uważam to za największy sukces, gdyż był to mój pierwszy konkurs. Kiedy hotel przestał istnieć zaproponowano mi stanowisko szefa kuchni w Pałacu Prezydenckim. Tak więc od 2005 roku jestem nadwornym kucharzem kolejnych prezydentów: Pana Kwaśniewskiego, Pana Kaczyńskiego, Pana Komorowskiego.
Należę do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni – Szefów Państw (CLUB DES CHEFS DES CHEFS).
Bogdan Mamaj
Właściciel piekarni „Na Barskiej” jest absolwentem jednego z pierwszych roczników technikum. Ukończył szkołę w 1964 roku, uzyskując tytuł technika technologii piekarstwa. Jego żona Wanda Górnisiewicz – Mamaj została absolwentką naszej szkoły dwa lata później.
Ich synowie kontynuowali tradycje rodzinne. Krzysztof ukończył szkołę w roku 1989, a Marcin w roku 2001.
Razem z rodzicami tworzą firmę rodzinną o wspaniałych tradycjach, która rozpoczęła działalność w roku szkolnym 1980, zatrudniając 15 pracowników. Pokonując stopniowo problemy finansowe i logistyczne w 1990 rozpoczęli budowę nowej piekarni przy ulicy Barskiej.
Po dwóch latach został przeprowadzony pierwszy wypiek. Obecnie firma zatrudnia 40 pracowników, produkując 70 asortymentów pieczywa. Inżynier Bogdan Mamaj jest również absolwentem Akademii Rolniczej w Lublinie. Od kilku kadencji piastuje godność starszego cechu. Jest biegłym rzeczoznawcą z zakresu piekarstwa, przewodniczy Państwowej Komisji Egzaminacyjnej, nadającej tytuły zawodowe w branży piekarskiej. Od początku istnienia Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej działa aktywnie we władzach naczelnych tej najważniejszej organizacji branżowej.
Paweł Figura
Jest absolwentem naszej szkoły, od 20 lat pracuje w zawodzie cukiernika. Praktykę zawodową odbył w cukierni Stanisława Kowalskiego w Warszawie , następnie pracował w cukierni „Filipinka” WSS „Społem”. Pełnił też funkcję zastępcy kierownika piekarni Inter – Europol, szefa cukierni w Hotelu Bristol, później w restauracji „La Boheme”.
Od 2005 roku jest zatrudniony w firmie Puratos współpracującej z belgijską firmą Belcolade, gdzie od roku 2007 pełni funkcję Kierownika Centrum Innowacji, organizując prezentacje produktowe dla klientów w siedzibie firmy i u klienta, szkolenia technologiczne, opracowując receptury cukiernicze i wdrażając nowe produkty na rynek.
Adam Michalski
Jest absolwentem naszej szkoły oraz Wyższej Szkoły Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki a także Wydziału Zarządzania na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie jest właścicielem firmy „Perfecter Adam Michalski”, zajmującej się doradztwem, szkoleniami i usługami z zakresu gastronomii.
Swoją karierę zawodową zaczął jako kucharz w restauracji „Mirowianka” WSS „Społem”, następnie był szefem kuchni w hotelu „Victoria” i restauracji „Canaletto” (1988-2004). W latach 2004-2006 był dyrektorem restauracji „Sekret”.
Adam Michalski uczestniczył w wielu szkoleniach, jest współautorem wielu projektów UE. Prowadził m. in. szkolenia kulinarne: „Przez kuchnię do Europy”, przygotowywał materiały dydaktyczne do szkoleń gastronomicznych: „Zarządzanie i marketing w gastronomii”, „Organizacja i zarządzanie zakładami świadczącymi usługi gastronomiczne”, „Ucz się od najlepszych – zostań kucharzem potraw regionalnych”. Ponadto prowadził liczne szkolenia z zakresu technik kuchni molekularnej dla pracowników gastronomii, uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych i firm.
Współorganizował projekty „Efektywny nauczyciel sztuki kulinarnej”, „Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia”. Organizował imprezy cateringowe i bankiety m. in. dla Prezydenta RP, przywódców państw całego świata, dni kuchni polskiej w Paryżu, Rzymie i Lugo. Zasiadał w jury międzynarodowych konkursów – Konkurs Sztuki Kulinarnej, IX Mistrzostw Europy BBQ , Mistrzostw Świata BBQ.
Największymi osiągnięciami zawodowymi pana Adama Michalskiego są: pierwsze miejsce w Mistrzostwach Polski Dorszowe Żniwa, dwa brązowe medale w Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, brązowy medal w Olimpiadzie Sztuki Kulinarnej Erfurt 2008 Pomerania Team.
Mariusz Grzegorz Nowicki
Jest absolwentem naszego technikum. Swą karierę zawodową rozpoczął w Zakładach Mięsnych Żerań, na stanowisku kucharza w roku 1988, następnie przez 12 lat pracował w hotelu Marriott, awansując na stanowisko Kitchen Supervisor. Pracował także jako Executive Chef w restauracji „Tygmont”, w Qult Clubie, Cafe Szparka i hotelu Mościcki.
Od roku 2007 do chwili obecnej pełni funkcję Prezesa Zarządu „Akcent Catering”, zarządzając firmą kateringową organizującą takie imprezy jak 80 urodziny Prymasa Polski, konkurs BBQ na Litwie, imprezy plenerowe.
Wśród jego osiągnięć należy wymienić kompleksową obsługę Restauracji Polskiej, podczas Narodowej Wystawy EXPO 2008 w Saragossie, gdzie Polska zdobyła III miejsce w kategorii na Najlepszy Pawilon wśród 120 państw.
Mariusz Nowicki jest także aktywnym działaczem społecznym w swojej branży. Od roku 2002 jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Zdobył jako trener srebrny medal w konkurencji Deser i czwarte miejsce w ogólnej klasyfikacji na Mistrzostwach Świata w Grillowaniu Węgry 2005. W 2006 roku jako Team Chef zdobył dwa brązowe medale – w konkurencjach Kuchnia Gorąca i Prezentacja Stołu Zimnego na Międzynarodowych Targach Gastronomii Lux – Expo 2006. Następnie przez dwa lata był koordynatorem Kulinarnych Reprezentacji Narodowych, a także sędzią wielu konkursów kulinarnych.
Na kulinarnych Mistrzostwach świata w Tenneessee w USA zdobył ze swoim zespołem Polish BBQ Smoker I miejsce i nagrodę dziennikarzy za wystrój stanowiska, prezentację i wizerunek zespołu.
W roku 2008 założył Zespół Kulinarny Barbecue Fire Horns zdobywając dobre miejsca w Polsce i za granicą.