Podstawa prawna:
I. POSTANOWIENIA WSTĘPNE
II. ORGANIZACJA KWALIFIKACYJNYCH KURSÓW ZAWODOWYCH
a) dostęp do oprogramowania, które umożliwia synchroniczną i asynchroniczną interakcję między słuchaczami lub uczestnikami a osobami prowadzącymi zajęcia,
b) materiały dydaktyczne przygotowane w formie dostosowanej do kształcenia prowadzonego z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość,
c) bieżącą kontrolę postępów w nauce słuchaczy, weryfikację ich wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych, w formie i terminach ustalonych przez podmiot prowadzący kształcenie,
d) bieżącą kontrolę aktywności osób prowadzących zajęcia.
III. OBOWIĄZKI ORGANIZATORA KWALIFIKACYJNYCH KURSÓW ZAWODOWYCH
a) kadrę dydaktyczną, posiadającą wymagane kwalifikacje,
b) odpowiednie pomieszczenia wyposażone w sprzęt i pomoce dydaktyczne umożliwiające prawidłową realizację kształcenia,
c) bezpieczne i higieniczne warunki pracy i nauki,
d) warunki organizacyjne i techniczne umożliwiające udział w kształceniu osobom niepełnosprawnym,
e) nadzór służący podnoszeniu jakości prowadzonego kształcenia.
a) zorganizowanie i przeprowadzenie szkolenia dla prowadzących oraz słuchaczy przed rozpoczęciem zajęć prowadzonych z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość,
b) prowadzenie nadzoru pedagogicznego służącego podnoszeniu jakości prowadzonego kształcenia.
a) oznaczenie podmiotu prowadzącego kwalifikacyjny kurs zawodowy,
b) nazwę i symbol cyfrowy zawodu, zgodnie z kwalifikacją zawodów szkolnictwa zawodowego oraz nazwę i oznaczenie kwalifikacji, zgodnie z podstawą programową nauczania w zawodach, w zakresie której jest prowadzone kształcenie,
c) termin rozpoczęcia i zakończenia kursu,
d) liczbę słuchaczy kwalifikacyjnego kursu zawodowego.
a) nie podjęcia przez słuchacza kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym przez pierwsze trzy zjazdy od daty rozpoczęcia kursu z przyczyn nieusprawiedliwionych,
b) o rezygnacji z kursu słuchacz ma obowiązek złożyć do Dyrektora Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych pisemny wniosek, jak również może zgłosić rezygnację w formie e-maila – sekretariat@komorska.edu.pl.
IV. KADRA DYDAKTYCZNA
a) prowadzenie pracy dydaktycznej ze słuchaczami na kursie w oparciu o program nauczania dopuszczony do użytku szkolnego przez Dyrektora Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych,
b) przedstawić słuchaczom wymagania i kryteria zaliczenia treści kształcenia,
c) stosować ustalone w Regulaminie formy zaliczenia z poszczególnych zajęć teoretycznych i praktycznych wyodrębnionych w programie nauczania kursu,
d) dobierać pomoce dydaktyczne stosowane podczas procesu kształcenia oraz utrzymywanie ich w należytym stanie,
e) prowadzenie dokumentacji przebiegu kształcenia,
f) zgłaszanie do organizatora wszelkich uwag dotyczących organizacji i przebiegu zajęć.
V. SŁUCHACZE KWALIFIKACYJNYCH KURSÓW ZAWODOWYCH
a) ma opóźnienie w cyklu kształcenia związane z sytuacją życiową lub zdrowotną uniemożliwiającą lub znacznie utrudniającą podjęcie lub kontynuowanie nauki w szkole ponadpodstawowej dla młodzieży albo uniemożliwiającą lub znacznie utrudniającą realizowanie, zgodnie z przepisami w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i ich wynagradzania, przygotowania zawodowego u pracodawcy,
b) lub przebywa w zakładzie karnym, areszcie śledczym zakładzie poprawczym lub schronisku dla nieletnich.
a) ma opóźnienie w cyklu kształcenia związane z sytuacją życiową lub zdrowotną uniemożliwiającą lub znacznie utrudniającą podjęcie lub kontynuowanie nauki w szkole ponadpodstawowej dla młodzieży albo uniemożliwiającą lub znacznie utrudniającą realizowanie, zgodnie z przepisami w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i ich wynagradzania, przygotowania zawodowego u pracodawcy,
b) lub przebywa w zakładzie karnym, areszcie śledczym zakładzie poprawczym lub schronisku dla nieletnich.
Dla poszczególnych kursów uwarunkowania te są określone w programach nauczania.
VI. PRAWA I OBOWIĄZKI UCZESTNIKA KURSU
a) zapoznania się z Regulaminem organizacji kursów, programem nauczania i harmonogramem zajęć na kursie,
b) pełnego korzystania ze wszystkich form kształcenia na kursie zgodnie z programem nauczania,
c) oceny postępów w nauce zgodnie z zasadami określonymi w Regulaminie,
d) poszanowania godności własnej w sprawach osobistych, rodzinnych, koleżeńskich oraz poszanowania własnej prywatności,
e) przedstawiania Organizatorowi kwalifikacyjnego kursu zawodowego swoich opinii i uwag dotyczących organizacji procesu kształcenia na kursie.
a) przestrzegania Regulamin kursu,
b) przestrzegania przepisów bhp i ppoż. podczas zajęć i przerw,
c) posiadania odzieży ochronnej,
d) uczęszczania na zajęcia zgodnie z harmonogramem kursu,
e) uzyskania ocen końcowych z poszczególnych przedmiotów kursu zgodnie z Regulaminem i ustaleniami dokonanymi z Organizatorem kursu i kadrą dydaktyczną,
f) okazywania szacunku innym słuchaczom i kadrze dydaktycznej,
g) dbania o kulturę osobistą,
h) szanowania mienia Organizatora i naprawiania wyrządzonych przez siebie szkód,
i) powiadomienia Organizatora kursu o zmianie adresu i innych wcześniej podanych danych osobowych,
j) podczas zajęć słuchaczowi nie wolno używać telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych,
k) słuchacze na terenie placówki mają całkowity zakaz:
VII. DOKUMENTACJA PRZEBIEGU NAUCZANIA
Dokumentacja obejmuje:
1) program nauczania,
2) dziennik zajęć,
3) harmonogram zajęć,
4) protokół z przeprowadzonego zaliczenia kursu,
5) ewidencję wydanych zaświadczeń.
1) nazwę formy kształcenia,
2) czas trwania, liczbę godzin kształcenia i sposób jego organizacji,
3) wymagania wstępne dla uczestników, które uwzględniają także szczególne uwarunkowania lub ograniczenia związane z kształceniem w danym zawodzie określone w przepisach w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego,
4) cele kształcenia i sposoby ich osiągania, z uwzględnieniem możliwości indywidualizacji pracy słuchaczy, w zależności od ich potrzeb i możliwości,
5) plan nauczania określający nazwę zajęć oraz ich wymiar,
6) treści nauczania w zakresie poszczególnych zajęć,
7) opis efektów kształcenia,
8) wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych,
9) sposób i formę zaliczenia.
1) imiona i nazwiska słuchaczy kursu,
2) liczbę godzin zajęć,
3) tematy zajęć,
3) tematy zajęć,
4) odnotowuje się obecność słuchaczy kursu (stosując oznaczenie: obecność „+”, nieobecność „-”).
1) imiona i nazwiska nauczycieli powołanych przez Dyrektora Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych do przeprowadzenia zaliczenia na kursie,
2) termin zaliczenia,
3) imiona i nazwiska słuchaczy przystępujących do zaliczenia,
4) procentowy wynik z zaliczenia,
5) podpisy nauczycieli przeprowadzających zaliczenie.
1) imię i nazwisko, adres zamieszkania oraz numer PESEL osoby, której wydano zaświadczenie, a w przypadku osoby, która nie posiada numeru PESEL - numer dokumentu potwierdzającego tożsamość,
2) datę wydania zaświadczenia,
3) numer zaświadczenia,
4) datę odbioru zaświadczenia.
VIII. WARUNKI I ZASADY OCENIANIA NA KURSIE
a) ocen bieżących (cząstkowych),
b) ocen końcowych z poszczególnych przedmiotów,
c) procentowy wynik z przeprowadzonego zaliczenia części teoretycznej i praktycznej.
a) zajęć zawodowych teoretycznych,
b) zajęć zawodowych praktycznych.
a) z zajęć zawodowych teoretycznych — w formie testu pisemnego składającego się z 40 pytań (trening techniczny na stanowisku komputerowym),
b) z zajęć zawodowych praktycznych — w formie zadania praktycznego (treść zadania dla zaliczającego i kryteria oceniania dla przeprowadzającego zaliczenie),
c) z zajęć zawodowych praktycznych — w formie dokumentacji (treść zadania dla zaliczającego i kryteria oceniania dla przeprowadzającego zaliczenie).
a) zapamiętanie wiadomości (znajomość faktów, znajomość terminologii, umiejętność użycia algorytmów),
b) rozumienie wiadomości (znajomość pojęć, reguł, zasad, umiejętność śledzenia rozumowania, umiejętność odczytania i zinterpretowania problemu),
c) umiejętność stosowania wiadomości w sytuacjach typowych (rozwiązywanie zadań schematycznych, dokonywanie porównań, analizowanie danych),
d) umiejętność stosowania wiadomości w sytuacjach problemowych (rozwiązywanie zadań nieschematycznych, wykrywanie zależności, dokonywanie i uzasadnianie uogólnień).
IX. WARUNKI I ZASADY ZWOLNIENIA SŁUCHACZY Z ZAJĘĆ OKREŚLONYCH W PROGRAMIE KURSU
1) dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe lub inny równorzędny dokument,
2) świadectwo uzyskania tytułu zawodowego, dyplom uzyskania tytułu mistrza lub inny równorzędny dokument,
3) świadectwo czeladnicze lub dyplom mistrzowski,
4) świadectwo ukończenia szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe,
5) świadectwo ukończenia liceum profilowanego,
6) świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie,
7) zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego, może być zwolniony na swój wniosek złożony do Dyrektora Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z całości lub części zajęć dotyczących odpowiednio treści kształcenia lub efektów kształcenia zrealizowanych w dotychczasowym procesie kształcenia, o ile sposób organizacji kształcenia umożliwia takie zwolnienie.
X. PRAKTYKA ZAWODOWA
a) uzyskane przed rozpoczęciem kształcenia na kursie świadectwo uzyskania tytułu zawodowego, lub świadectwo czeladnika albo dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie lub dyplom mistrza – w zawodzie, w którym się kształci,
b) zaświadczenie wydane przez pracodawcę, potwierdzające przepracowanie w zawodzie, w którym się kształci, okresu co najmniej równego okresowi trwania nauki w danym zawodzie.
a) uzyskane przed rozpoczęciem nauki w szkole świadectwo uzyskania tytułu zawodowego, lub świadectwo czeladnika albo dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie lub dyplom mistrza - w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym się kształci,
b) zaświadczenie wydane przez pracodawcę, potwierdzające przepracowanie w zawodzie, w którym się kształci, okresu co najmniej równego okresowi trwania nauki zawodu, przewidzianemu dla danego zawodu wchodzącego w zakres zawodu, w którym się kształci,
c) zaświadczenie wydane przez pracodawcę potwierdzające zatrudnienie w zawodzie, w którym się kształci lub w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym się kształci.
XI. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
a) pozytywnych ocen końcowych z wszystkich przedmiotów oraz
b) pozytywnego wyniku procentowego z zaliczenia kursu.