[vc_section][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_column_text][bellows config_id=”main” theme_location=”_konkurs”][/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”3/4″ css=”.vc_custom_1512494329980{margin-top: 52px !important;}”][vc_column_text]
IX EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO
„KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU 2017”
Grand Prix dla naszej szkoły w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”.
Z radością informujemy, że nasi uczniowie w IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017” zajęli II miejsce w części kulinarnej oraz II miejsce w części kelnerskiej. Łączna liczba punktów uzyskana w obydwu konkursach zdecydowała o przyznaniu naszej szkole Grand Prix. Zwycięstwo wywalczyli:
Część kulinarna pod opieką p. Ewy Olech:
- Jakub Kowalewski – uczeń kl. IVB
- Damian Kołbuk – uczeń kl. IIIBC
Część kelnerska pod opieką p. Marii Osińskiej i p. Łukasza Kani:
- Grzegorz Brzostek – kl. IVEF
Zwycięzcom gratulujemy!
[foogallery id=”5430″]
17 listopad 2017 r.
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”
Już po raz dziewiąty organizowaliśmy Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu”. Jak zwykle konkurs składał się z dwóch części: kulinarnej, którą oceniało Jury pod przewodnictwem szefa kuchni p. Andrzeja Bryka oraz kelnerskiej ocenianej przez Jury pod przewodnictwem prezesa Akademii Kelnerskiej p. Grzegorza Górnika.
W konkursie kulinarnym rywalizowały dwuosobowe zespoły, zadaniem których było wykonanie dania głównego z zastosowaniem karkówki oraz przystawki z wykorzystaniem pstrąga. Konkurs kelnerski obejmował test w języku ojczystym i języku angielskim, nakrycie w stylu klasycznym, nakrycie improstyl – przygotowanie stołów karnawałowych oraz serwis specjalny polegający na szablowaniu i podaniu wina musującego. W finale konkursu startowało 12 ekip, w tym jedna z Berlina.
WYNIKI IX OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO
„KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU 2017”
I miejsce
w konkursie kulinarnym:
• Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
w konkursie kelnerskim:
• Michał Wróblewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
II miejsce
w konkursie kulinarnym:
• Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
• Paul Jahn i Frederik Ohlms z OSZ Gastgewerbe Berlin
w konkursie kelnerskim:
• Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
• Karolina Smoczyńska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
III miejsce
w konkursie kulinarnym:
• Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum „LIDER” w Lublinie
• Mateusz Lebioda i Dominik Wiśniewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
• Klaudia Grabarczyk i Klaudia Olczak z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
w konkursie kelnerskim:
• Bartosz Walkowski z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Serocka
• Krystian Mydłowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
• Daniel Babiarz z Technikum „LIDER” w Lublinie
Grand Prix zdobył: Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkową nagrodę Puchar Smakosza – za najsmaczniejsze danie, którego zdobywcą został Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi.
Konkursowi towarzyszyły liczne szkolenia dla naszych uczniów oraz warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów i uczniów końcowych klas szkół podstawowych. Konkurs został uświetniony uroczystym bankietem. Na gali finałowej zostały podsumowane zmagania i wręczone nagrody.
Współorganizatorem Konkursu była firma Stalgast. Opieką merytoryczną objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kuchni i Cukierni.
[foogallery id=”5442″]
Lista finalistów Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”
Zgodnie z zapowiedzią prezentujemy listę osób, które zakwalifikowały się
do finału IX Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”.
Do finałowej rywalizacji Kapituła Konkursu zakwalifikowała 12 zespołów.
Na liście znalazły się także 2 zespoły rezerwowe.
Wszystkim finalistom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszym współzawodnictwie!
Przypominamy, że finał konkursu odbędzie się 17 listopada 2017 r.
w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych,
przy ul. Komorskiej 17/23, 04-161 Warszawa.
Serdecznie zapraszamy!
Organizatorzy:
Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
ul. Komorska 17/23,
Stalgast Sp. z o.o.,
Szefowie Kuchni, Mistrzowie Kelnerscy i Absolwenci
Współorganizatorzy, Patronat i opieka merytoryczna nad konkursem
Serdecznie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych do wzięcia udziału w IX Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”.
Tradycyjnie już, Konkurs Gastronomiczny będzie składał się z dwóch części: Konkursu Kulinarnego oraz Kelnerskiego, w których uczniowie zaprezentują swoją wiedzę oraz nabyte umiejętności.
Aby wziąć udział w konkursie należy do 22 października br. nadesłać zgłoszenie konkursowe,
e-mailem: konkurs.komorska@gmail.com lub pocztą na adres:
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa.
Finał konkursu odbędzie się 17 listopada 2016 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych,
przy ul. Komorskiej 17/23, 04-161 Warszawa.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym Regulaminem Konkursu.
Regulamin IX Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2017
Załącznik nr 1 (formularz zgłoszeniowy) 2017
Załącznik nr 4 (oświadczenie) 2017
Serdecznie zapraszamy!
Organizatorzy:
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23,
Stalgast Sp. z o.o.,
Szefowie Kuchni, Mistrzowie Kelnerscy i Absolwenci
Współorganizatorzy, Patronat i opieka merytoryczna nad konkursem:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]