INNOWACJA PEDAGOGICZNA W ZESPOLE SZKÓŁ SPOŻYWCZO-GASTRONOMICZNYCH PRZY ULICY KOMORSKIEJ 17/23 W WARSZAWIE
Od listopada 2021 r. w Zespole Szkół Spożywczo- Gastronomicznych realizowana była innowacja „Dawniej i dziś. Tradycje Bożego Narodzenia” oraz XXXV edycja programu edukacyjno-wychowawczego „Tradycje i obrzędy polskie – Boże Narodzenie na Mazowszu” Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole.
W ramach innowacji zostały przeprowadzone warsztaty pieczenia pierników oraz przygotowywania bożonarodzeniowych staropolskich i współczesnych potraw, a także robienia stroików świątecznych, opracowania i przygotowania świątecznych kartek.
Nauczyciele i wychowawcy klas przeprowadzili lekcje na temat symboliki Bożego Narodzenia.
Uczniowie wzięli udział w konkursach na najpiękniejszy stroik, kartkę świąteczną i ozdobę świąteczną.
16 grudnia odbył się finał całego przedsięwzięcia.
Honorowy patronat nad uroczystością objęli:
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Marszałek Województwa Mazowieckiego
– Burmistrz Dzielnicy Praga – Południe
Dyrektor szkoły, pan Łukasz Kania uroczyście powitał gości:
przedstawicielkę Urzędu Marszałkowskiego, która odczytała list od Marszałka pana Adama Struzika, przewodniczącą Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole panią Zofię Grzebisz Nowicką, pana Krzysztofa Żuka oraz panią Halinę Rowicką- znakomitą aktorkę.
Zebrani na uroczystości obejrzeli Jasełka przygotowane przez nauczycieli oraz włączyli się we wspólne śpiewanie kolęd.
Rozstrzygnięto konkursy i nagrodzono zwycięzców.
Po symbolicznym przełamaniu się opłatkiem wszyscy zebranikosztowali dań kuchni staropolskiej i współczesnej. Nastrój tworzyły choinki ubrane po staropolsku, współcześnie i przyłaźniczka.
Spotkanie Wigilijne zjednoczyło całą społeczność szkolną, co było jednym z celów innowacji.