Kategorie:

INNOWACJA PEDAGOGICZNA W ZESPOLE SZKÓŁ SPOŻYWCZO-GASTRONOMICZNYCH PRZY ULICY KOMORSKIEJ 17/23 W WARSZAWIE

INNOWACJA PEDAGOGICZNA W ZESPOLE SZKÓŁ SPOŻYWCZO-GASTRONOMICZNYCH PRZY ULICY KOMORSKIEJ 17/23 W WARSZAWIE

Od listopada 2021 r. w Zespole Szkół Spożywczo- Gastronomicznych realizowana była innowacja „Dawniej i dziś. Tradycje Bożego Narodzenia” oraz XXXV edycja programu edukacyjno-wychowawczego „Tradycje i obrzędy polskie – Boże Narodzenie na Mazowszu” Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole.

W ramach innowacji zostały przeprowadzone warsztaty pieczenia pierników oraz przygotowywania  bożonarodzeniowych staropolskich i współczesnych potraw, a także robienia stroików świątecznych, opracowania i przygotowania świątecznych kartek.

Nauczyciele i wychowawcy klas przeprowadzili lekcje na temat symboliki Bożego Narodzenia.

Uczniowie wzięli udział w konkursach na najpiękniejszy stroik, kartkę świąteczną i ozdobę świąteczną.

16 grudnia odbył się finał całego przedsięwzięcia.

Honorowy patronat nad uroczystością objęli:

– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

– Marszałek Województwa Mazowieckiego

– Burmistrz Dzielnicy Praga – Południe

Dyrektor szkoły, pan Łukasz Kania  uroczyście powitał gości:

przedstawicielkę Urzędu Marszałkowskiego, która odczytała list od Marszałka pana Adama Struzika, przewodniczącą  Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole panią Zofię Grzebisz Nowicką, pana Krzysztofa Żuka oraz panią Halinę Rowicką- znakomitą aktorkę.

Zebrani na uroczystości obejrzeli Jasełka przygotowane przez nauczycieli oraz włączyli się we wspólne śpiewanie kolęd.

Rozstrzygnięto konkursy i nagrodzono zwycięzców.

Po symbolicznym przełamaniu się opłatkiem wszyscy zebranikosztowali dań kuchni staropolskiej i współczesnej. Nastrój tworzyły choinki ubrane po staropolsku, współcześnie i przyłaźniczka.

Spotkanie Wigilijne zjednoczyło całą społeczność szkolną, co było jednym z celów innowacji.