W dniach 5 i 6 marca uczeń klasy 3BC Piotr Wilczyński uczestniczył w XXI Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie. Tegoroczna edycja konkursu odbyła się pod hasłem „Ponadczasowe smaki natury”.
Konkurs odbywał się w dwóch etapach. Pierwszym z nich było obowiązkowe zadanie od Organizatora- filetowanie pstrąga i przyrządzenie ryby techniką obróbki cieplnej jaką jest smażenie. W drugim etapie uczestnicy mieli za zadanie przygotować w ilości 10 porcji zakąskę zimną z użyciem produktu charakterystycznego dla regionu pochodzenia. Piotr zaprezentował pasztet z kaczki z kiszonymi jabłkami grójeckimi, sosem wiśniowym, kawiorem z soku jabłkowego podany na grzance obsypanej pudrem z palonych goździków.
Należy podkreślić, iż jest to konkurs międzynarodowy, ponieważ brało w nim udział 24 uczestników z Polski oraz 5 z zagranicy.
Piotr pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Pani Magdaleny Kusal w Krakowie wywalczył WYRÓŻNIENIE!!!, Gratulujemy sukcesu Piotrowi i Pani Magdalenie i trzymamy kciuki za kolejne konkury:)