Kategorie:

26 lutego 2020 Cukiernicy z Komorskiej w gronie 12 najlepszych polskich zespołów w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020

W dniu 26 lutego 2020 roku odbyły się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020. Rywalizowało ze sobą 12 najlepszych zespołów z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy drugiej technikum technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą Mikołaj Wójcik i Marceli Szałkowski przygotowywani pod kierunkiem Pani Magdaleny Rogowskiej.

Tematem tegorocznych mistrzostw były „Igrzyska Olimpijskie”. Nasz zespół przygotował tort pt. „ Igrzyska Smaku”.

                Inspiracją do stworzenia tortu były dwa najpopularniejsze symbole ruchu olimpijskiego : flaga i znicz olimpijski.

Pierwszy symbol tworzy pięć  różnokolorowych kół splecionych ze sobą: niebieskie, czarne, czerwone na górze i żółte i zielone na dole. Jest to symbol różnorodności, a jednocześnie jedności ludzi zamieszkujących Ziemię. Koła te oznaczają też 5 dyscyplin sportowych w starożytności.

Symbol ten zawarliśmy w naszym torcie. Nawiązują do niego  warstwy ciasta, które przygotowaliśmy w 5 kolorach:

  • niebieskim – żelka jabłkowa;
  • czarnym- biszkopt z czarnym kakao;
  • czerwonym – mus malinowy;
  • żółtym – cremaux  marakuja yuzu;
  • zielonym – biszkopt pistacjowy.

Na przekroju tortu wyraźnie widać 5 olimpijskich barw, które wydają się ze sobą rywalizować, ale w gruncie rzeczy tworzą spójną, niezapomnianą harmonię smaków. Dodatkowo nie mogło tego symbolu zabraknąć w dekoracji tortu, dlatego wykonaliśmy go z barwionej czekolady.

Drugim znaczącym symbolem igrzysk jest znicz olimpijski, podkreślający ideały olimpijskie. Nasz tort zwieńcza więc znicz olimpijski z masy karmelowej.

W tym roku zapłonie on w Japonii, dlatego nasz tort przybrał barwy tegorocznych gospodarzy igrzysk- czerwony krąg symbolizujący wschodzące słońce. Słoneczna symbolika flagi wiąże się z częstym określeniem Japonii, jako Krainy Wschodzącego Słońca. Dodatkowym nawiązaniem do gospodarzy igrzysk jest składnik nadający egzotyczny charakter naszego tortu- yuzu, typowy dla kuchni japońskiej.

Dla młodych adeptów sztuki cukierniczej udział w turnieju był dużym wyzwaniem i zawodową przygodą. Mogli oni zmierzyć się ze swoimi rówieśnikami z innych szkół gastronomicznych oraz podpatrzeć pracę profesjonalistów. Całemu Zespołowi – Uczniom, Opiekunce oraz zaangażowanym Rodzicom gratulujemy i dziękujemy za ten „słodki”, olimpijski start. Życzymy dalszych słodkich sukcesów:)