„Dwuosobowy zespół uczniów reprezentujący naszą szkołę : Przemek Bielecki i Piotrek Kryżanowski, przygotowani przez naszą nauczycielkę – Magdalenę Kusal przy wsparciu współpracujących Szefów kuchni – 30 stycznia 2020 r zajął I miejsce w regionalnym, mazowieckim etapie konkursu gastronomicznego „Bitwa na drobiowe smaki”, który jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii „Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych”.
Oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, organizatorzy przewidują również część edukacyjną – live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji Euro Toques, warsztaty pod okiem doświadczonych kucharzy oraz wykłady dietetyków na temat zdrowej diety.
„Bitwa na drobiowe smaki” jest ogólnopolskim konkursem kulinarnym adresowanym do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Przebiegać będzie w bieżącym roku szkolnym 2019-2020 etapowo – etapy regionalne na terenie 12 regionów oraz etap finałowy, na który zaprosimy zwycięskie zespoły wyróżnione w eliminacjach regionalnych.
Jako wygrani, pierwsi na Mazowszu – nasi uczniowie przystąpią do rywalizacji na poziomie ogólnopolskim.
Pięknie dziękujemy za zaangażowanie w przygotowanie młodzieży!!! Serdecznie gratulujemy Pani Magdalenie i Uczniom sukcesu i trzymamy kciuki za kolejny etap:)