Kategorie:

13 grudnia 2019 r. – Świąteczny Mikser Kulinarny

Świąteczny Mikser Kulinarny z rybami w roli głównej to spotkanie, które 13 grudnia 2019 r. zgromadziło ponad 60 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Na uczestników czekały pokazy kulinarne oraz prelekcje. Wybraliśmy się na kulinarną wędrówkę po historycznych, świątecznych smakach kuchni polskiej. Wykorzystaliśmy ryby słodkowodne, takie jak karp czy sandacz oraz morskie – łosoś i śledź. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć zinterpretowane na nowo, zapomniane receptur dań wigilijnych. Szefowie kuchni sięgnęli po przepisy pochodzące z książki Marii Ochorowicz-Monatowej, która w swojej „Uniwersalnej książce kucharskiej” ujęła rozdział „O skromnych obiadach wigilijnych”.

Oprócz gotowania przekazane było mnóstwo wiedzy praktycznej, miedzy innymi o typowo polskich gatunkach ryb i sposobach rozpoznawania świeżości. Jeden z prowadzących zaprezentował swoją interpretację historycznej receptury na karpia w sosie czarnym, który w oryginalnej wersji składa się z kompozycji karmelu, wina, masła oraz drobno pokrojonych orzechów. Prelekcję o rybach poprowadził Kierownik działu ryby hali MAKRO w Warszawie.

 Uczniowie dowiedzieli się m.in. o tym, jakie gatunki ryb cieszą się największą popularnością w okresie świątecznym. Przybliżył on uczestnikom tajniki hodowli i połowu ryb oraz czynników wpływających bezpośrednio na ich wzrost. Młodzi kucharze – uczniowie, pod okiem Szefów Kuchni, Michała Grzywacza i Cezarego Powały zinterpretowali rewelacyjnie wpisujące się w tematykę świąt zupy – delikatny krem z ryb morskich oraz klarowną zupę rybną z ryb słodkowodnych z pomidorami. Na uczestników czekały atrakcyjne upominki, a wśród nich, „Elementarz Młodego Kucharza – kompendium wiedzy o kuchni polskiej”, wydany przez MAKRO Polska.