W dniu 28.11.2019 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbyła się kolejna edycja konkursu Pasja Smaków – Ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe.
Do etapu finałowego zakwalifikowały się uczennice klasy 2BF Maja Krawczyńska oraz Aleksandra Pawłowska przygotowane pod kierunkiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu pani Magdaleny Kusal oraz pani Elżbiety Mroczek.
Zawodnicy stanęli przed zadaniami: wykonanie filetowania na pstrągach w czasie 15 minut, wykonanie zakąski z wykorzystaniem filetów z pstrąga oraz deseru talerzowego, wykonanie trzech porcji zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim jest filet z pstrąga , wykonanie trzech porcji deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim jest ser biały twarogowy i szpinak . Na przygotowanie zakąski i deseru uczestnicy mieli 120 minut.
Uczennice wykonały następujące dania: Maja Krawczyńska: Roladki z pstrąga z sosem szafranowym i salsą pomidorową oraz zielone tirami su ze szpinakiem i serem twarogowym. Aleksandra Pawłowska: Pstrąg z pastą z sera blue podawany na orzechach włoskich z dodatkiem sosu pomarańczowego oraz ptysie z zielonym kremem serowo-śmietanowym z dodatkiem granatu.
Konkurs był dla dziewczyn okazją na doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatyw i wyobraźni gastronomicznej oraz nawiązanie kontaktów z uczniami szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego.