Szanowni Państwo Dyrektorzy, Szanowni Nauczyciele, Drodzy Uczniowie!
Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych, Fundacja im. Hanny Szymanderskiej i Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika serdecznie zapraszają do udziału w XI Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 – Polskie Skarby Kulinarne”, który odbędzie się w dniu 22 listopada 2019 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Komorskiej 17/23.
W tym roku, chcąc uczcić 100 lecie odzyskania Niepodległości, konkursowi przyświeca idea powrotu do historii polskich kulinariów i zaczerpnięcia wiedzy ze źródeł najstarszych ksiąg kucharskich i zaprezentowanie ich we własnej interpretacji na talerzu.
Tegoroczny, Konkurs Gastronomiczny będzie, wzbogacony o dodatkowe konkursy i wydarzenia tematyczne, które odbędą się równolegle.
W dniu 22 listopada 2019 r. tradycyjnie odbędą się dwa konkursy: Konkurs Kulinarny oraz Kelnerski, w których uczniowie będą mieli okazję zaprezentować swoją wiedzę, talent oraz umiejętności. Ponadto Konkursowi Gastronomicznemu towarzyszyć będą:
- VIII MISTRZOSTWA POLSKI HYDROSOMMELIERÓW,,HYDROSOMMELIER ROKU 2019” – składające się z części teoretycznej oraz praktycznej
- XII MISTRZOSTWA POLSKI KELNERÓW – JUNIOR WAITER 2019 – będące pokazami sztuki serwisu synchronicznego w wykonaniu czteroosobowych zespołów kelnerskich
W załączeniu przekazujemy:
- Regulamin Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu” wraz z załącznikami
- Regulamin VIII Mistrzostw Polski Hydrosommelierów
- Regulamin XII Mistrzostw Polski Kelnerów
- Info Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika
Serdecznie zapraszamy do udziału w Konkursach!
Organizatorzy:
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
- Fundacja im. Hanny Szymanderskiej
- Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika,
- Szefowie Kuchni, Mistrzowie Kelnerscy i Absolwenci