16 marca 2019 r. W ramach X interdyscyplinarnego festiwalu wielkopostnego Nowe Epifanie, po raz drugi we współpracy z Centrum Myśli Jana Pawła II zorganizowaliśmy w naszej szkole kulinarne warsztaty dobroczynne „Smak domu”, skupiające wokół idei wspólnego gotowania ludzi dobrej woli: uczniów, nauczycieli, zaproszonych gości oraz przedstawicieli mediów. Tegoroczne warsztaty poświęcone były zapamiętanym i odtwarzanym „smakom” rodzinnych domów uczestników projektu. Przygotowaliśmy postny żur, gołąbki żydowskie i gołąbki mięsne, babkę ziemniaczaną w wersji mięsnej i wegetariańskiej, kisiel pomarańczowo- marchewkowy. Również w tym roku wypiekaliśmy z Panem Arkiem Andrzejewskim pyszny, tradycyjny chleb na zakwasie żytnim. Nad całością kulinarnych działań czuwali nauczyciele i uczniowie naszej szkoły oraz zaproszeni do współpracy goście: Pan Maciej Barton – szef kuchni Ostoja Chobienice, Monika Kucia – abasadorka kulinarna festiwalu, Anna Niedziałkowska – z projektu „Otwarta kuchnia miejska”. Warsztaty były wspaniałą okazją uczenia się od siebie nawzajem i budowania relacji pomiędzy osobami z różnych środowisk. Po warsztatach odbyła się wspólna uczta i degustacja przygotowanych potraw. Podobnie, jak w ubiegłym roku przygotowane potrawy przekazaliśmy podopiecznym wspólnoty San’t Egidio. Dziękujemy wszystkim obecnym w tym dniu za poświęcony czas, zaangażowanie i wspaniały dar dzielenia się sobą z drugim człowiekiem. 🙂