X Jubileuszowa edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”
W dniu 16 listopada 2018 r. odbył się w naszej szkole finał jubileuszowego X Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz firmę Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.
Jak co roku konkurs składał się z dwóch części:
- Konkursu Kulinarnego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
- Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.
Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn reprezentujących następujące placówki:
- Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
- Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
- Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Niepubliczne Technikum im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach
- Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
- Zespół Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach
- Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
Dodatkowo w tym roku w konkursie uczestniczyli uczniowie z Białorusi reprezentując:
- Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь
W tegorocznej edycji, zadaniem finalistów Konkursu Kulinarnego było wykonanie dwóch potraw:
- gorącej zakąski z wykorzystaniem filetu z lina oraz pora
- dania głównego z uda indyka z użyciem dyni oraz czosnku
Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2-osobowe miały 90 minut.
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
- dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym i improstyl.
W klasycznym -uczestnicy przygotowywali nakrycie dla gościa room servis na tacy kelnerskiej prostokątnej do śniadania wiedeńskiego z jajem na miękko w szklance.
W nakryciu improstyl motywem przewodnim była kolacja z champagne. - wykonania filetowania pieczonego pstrąga (porcja talerzowa około 35 dkg)
w obecności gościa
Wyniki X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”
I miejsce
• w konkursie kulinarnym:
Michał Teklak i Wiktoria Marchlewska z Zespołu Szkół Gastronomicznych
im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
• w konkursie kelnerskim – Ewelina Wojtal z Zespołu Szkół Nr 2
im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
II miejsce
• w konkursie kulinarnym:
Jacek Darnowski i Jakub Sobczak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Krystian Sawicki i Kamil Waluk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
w Warszawie
• w konkursie kelnerskim:
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Mateusz Ludwiniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
III miejsce
• w konkursie kulinarnym:
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1
im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Kamila Krzyczmonik i Jakub Pawula z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
Damian Durski i Żaneta Marciniak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Żychlina
• w konkursie kelnerskim:
Aneta Warsińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
Julia Podsiadła z Niepublicznego Technikum im. 72 Pułku Piechoty z Radomia
Karolina Zakrzewska z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy
Wyróżnienia
• w konkursie kulinarnym:
Patrycja Brejnak i Antonina Kossut z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1
im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Егор Окунев, Екатерина Чурбанова – Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь
• w konkursie kelnerskim:
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Grand Prix oraz Puchar Smakosza zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych
im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
• Andrzej Bryk
• Stefan Birek
• Mariusz Jeznach
• Zbigniew Łęgowski
• Grzegorz Goleń
• Niklas Siebecke
Jury techniczne w składzie:
• Jacek Schliske
• Daniel Jakubiec
• Paweł Zieliński
• Emilia Durka
Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
• Grzegorz Górnik
• Jerzy Czapla
• Olaf Ratz
• Marcin Irla
• Mariusz Nowicki
Po pełnych wrażeń zmaganiach konkursowych uczestnicy oraz zaproszeni goście mieli okazję skosztować specjałów kuchni Mazowsza przygotowanych przez nauczycieli i uczniów ZSSG. Koszt przygotowania bankietu został sfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz firmę Carrefour Polska Sp. z o.o.
Konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne oraz warsztaty, które przeprowadzili szefowie kuchni oraz wybitni specjaliści branży:
• Jerzy Czapla – Centrum Szkolenia Barmanów
• Marcin Molik – Szef Kuchni Restauracji Drukarnia
• Magdalena Kusal – nauczyciel Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych
• Piotr Lasocki – Trener personalny Core Fitness
• Maciej Szymański, Tomasz Dziewięcki, Kamil Majewski – Bar Work Academy
W związku z okrągłym jubileuszem, Pani dyrektor Małgorzata Wiśniewska serdecznie podziękowała przedstawicielom Kapituły konkursu za wieloletnie zaangażowanie i współpracę przy organizacji dziesięciu edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu”.
[foogallery id=”7598″]
Dodatkowo w dniu 17 listopada 2018 r. w ramach Specjalnej Jubileuszowej Nagrody dla uczestników konkursu przygotowano dodatkowe warsztaty kulinarne i barmańskie, które poprowadzili:
- Dawid Zagrzywiec – Sous Chef Restauracji Hotelu Renaissance Warsaw Airpot
- Marcin Molik – Szef Kuchni Restauracji Drukarnia
- Maciej Chojara – Bar Work Academy
- Егор Окунев, Екатеринa Чурбанова ,Дарья Ерофеенко – Могилевский государственный университет продовольствия
[foogallery id=”7649″]