W dniach 22- 25 października 2018 w odpowiedzi na zaproszenie Ministra Oświaty Białorusi oraz redakcji pisma branżowego „Piekarz i Cukiernik” reprezentacja ZSSG (uczniowie: Gabriela Cyngot, Krystian Sawicki, kierownik Magdalena Rogowska i dyrektor Małgorzata Wiśniewska) uczestniczyła W Międzynarodowych Mistrzostwach Sztuki Cukierniczej, które organizowane były w ramach XIV Międzynarodowych Targów PROD EXPO oraz Konferencji
pt. „Kształcenie zawodowe młodych pracowników dla potrzeb zakładów żywnościowych, gastronomicznych i restauracyjnych zgodnie z międzynarodowymi standardami” w Mińsku w Białorusi.
W ramach mistrzostw reprezentacja naszej szkoły wykonała i zaprezentowała nowoczesny tort „Korzenie miłości”. Wystawiona praca cieszyła się zainteresowaniem i uznaniem wielu osób. Międzynarodowe, profesjonalne jury składające się z wybitnych mistrzów cukiernictwa przyznało naszej pracy brązowy medal, podkreślając nowatorskie, odważne podejście do realizacji zadania konkursowego.
Ponadto podczas Targów nasi uczniowie przeprowadzili pokaz przygotowywania tradycyjnego deseru polskiego – regionalnych serniczków, który cieszył się zainteresowaniem gości uczestniczących w targach.
Podczas konferencji prowadzonej przez Ministra Oświaty rządu Białorusi Pani Dyrektor Małgorzata Wiśniewska przedstawiła polski system kształcenia zawodowego na przykładzie pracy Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Efektem spotkania jest nawiązanie współpracy z dyrektorami białoruskich szkół zawodowych branży spożywczo-gastronomicznej w zakresie doskonalenia, dzielenia się dobrymi praktykami i wspólnego uczenia się uczniów i nauczycieli na poziomie międzynarodowym. Już w listopadzie przedstawiciele Mogilewskiego Uniwersytetu Spożywczego będą gościć na naszym konkursie gastronomicznym.
[foogallery id=”7382″]