Kategorie:

Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream

Luty – marzec 2018 r. ,,Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream’’
Nasza szkoła zakwalifikowała się do ogólnopolskiego projektu edukacyjnego ,,Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream’’. Celem projektu jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów szkół gastronomicznych oraz poszerzenie wiedzy i umiejętności z zakresu komponowania deserów na bazie lodów. Lody do przeprowadzaniea warsztatów w ramach Expo Mazury w Osródzie przekazała firma Schöller.
Uczniowie klasy IIF i IIIF w okresie luty-marzec uczestniczyli w warsztatach z zakresu tworzenia deserów na bazie lodów. Zajęcia praktyczne poprzedzone były częścią teoretyczną dotyczącą doboru surowców, kreowania smaków i zasad przechowywania lodów. Omówiono jak ważny jest smak deseru, który wynika z idealnych połączeń użytych składników, odpowiednio dobranej zastawy stołowej i estetyki wykonania.
Młodzież opracowała autorskie receptury deserów z wykorzystaniem m.in. lodów kasztanowych, które zgłoszone zostały do eliminacji na Ogólnopolski Konkurs Master Challenge by Schöller.
Miło nam poinformować, że do finału w dniu 17 kwietnia zakwalifikowała się Aleksandra Zadrożyńska z klasy IIIF.

[foogallery id=”6659″]