„Międzyszkolne Warsztaty Rozwoju Osobistego”
Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II, jako jedna ze szkół uczestniczących w projekcie „Szkoła Przyjazna Uczniom z Dysleksją” we współpracy z doradcami metodycznymi m.st. Warszawy z ramienia Warszawskiego Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń.
2 marca 2018 roku byliśmy gospodarzami „Międzyszkolnych Warsztatów Rozwoju Osobistego” dla uczniów i nauczycieli ze szkół uczestniczących w IV edycji projektu„Szkoła przyjazna uczniom z dysleksją”.
Celem warsztatów była:
– integracja środowiska uczniów dyslektycznych, o szczególnych potrzebach edukacyjnych oraz nauczycieli ze szkół uczestniczących w projekcie SPUZD,
– stworzenie wspólnej, atrakcyjnej przestrzeni do nauki i rozwoju przez działanie
i praktyczne doświadczanie wzajemnego uczenia się uczniów, nawiązanie współpracy
i wymiana dobrych praktyk wśród nauczycieli,
– pokazanie możliwych kierunków rozwoju i współpracy szkół w zakresie pracy z uczniami o zróżnicowanych potrzebach edukacyjnych.
W ramach Międzyszkolnych Warsztatów Rozwoju Osobistego dla uczniów i nauczycieli odbyły się:
• Warsztaty integracyjno – kulinarne dla uczniów „Dyslektycy współpracują i gotują”
• Warsztaty kulinarno – integracyjne dla nauczycieli „O uczniu dyslektycznym od kuchni”
Przez cały piątkowy dzień uczniowie i nauczyciele z siedemnastu szkół rozwijali swoje kompetencje zarówno edukacyjne, jak i społeczne, poprzez udział w ciekawych zajęciach, m.in. w:
– warsztatach rozwoju kompetencji lingwistycznych w zakresie języka polskiego;
– potyczkach logiczno- matematycznych;
– warsztatach praktycznej nauki języka angielskiego „Seafood – o owocach morza prawie wszystko”;
– warsztatach kreatywnego współdziałania: „Lepimy lepieje”
– warsztatach konstruktorskich z użyciem klocków przestrzennych bamp’s
Na zakończenie dnia wszyscy wzięli udział w warsztatach kulinarnych, gdzie wypiekali „Najsłodsze puzzle na świecie”:)
Wspólne spotkanie, od wzajemnego uczenia się poprzez współdziałanie, współpracę, wspólne rozwiązywanie problemów, aż po wspólne gotowanie to jeden z naszych pomysłów na atrakcyjną, efektywną przestrzeń edukacyjną, szkołę przyjazną uczniom o różnych potrzebach edukacyjnych, talentach, pasjach i zainteresowaniach. Oby więcej takich spotkań!
[foogallery id=”6024″]