W dniu 15 marca 2018 r. gościliśmy w naszej szkole przedstawicieli Krajowej Izby Rękodzielnictwa Cukierników Węgierskich.
Celem tego spotkania było wspólne pieczenie wielkanocnych mazurków – polskich wypieków według tradycyjnej receptury. Cukierników węgierskich reprezentował p. Tamas Pellerdi, przedstawiciel Ambasady Foie Gras, który jest promotorem kuchni węgierskiej w Polsce i kuchni polskiej na Węgrzech, organizatorem międzynarodowego festiwalu kulinarnego w Budapeszcie.
Spotkanie było poprzedzone wspólną pracą naszych uczniów i cukierników węgierskich przy przygotowaniu uroczystego bankietu dla Ambasady Węgier. W czasie czwartkowego spotkania omówiono możliwe kierunki współpracy międzynarodowej w zakresie kształcenia zawodowego, realizacji projektów służących wymianie dobrych praktyk i wzajemnemu uczeniu się uczniów i nauczycieli. Przed nami warsztaty kulinarne kuchni węgierskiej
Wspólnie omówiono możliwe kierunki rozwoju współpracy i realizacji projektów zawodowych.
[foogallery id=”6368″]