Kategorie:

„Postna kuchnia na plebani. Warsztaty gotowania i dzielenia się”

24. lutego w naszej szkole odbyło się niezwykłe wydarzenie w ramach Festiwalu Nowe Epifanie, którego organizatorem jest Centrum Myśli Jana Pawła II w Warszawie.

„Postna kuchnia na plebani. Warsztaty gotowania i dzielenia się” były spotkaniem zawodowych kucharzy, przyszłych szefów kuchni – uczniów szkoły oraz osób, które na co dzień gotują tylko w domowym zaciszu. Wszystkich połączyło jedno – chęć pomocy potrzebującym.

Ponad 20 uczniów, ich nauczycielki oraz Pani Dyrektor przygotowali wraz zaproszonymi osobami pyszny żur, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz kruche ciastka.

Godziny pracy ponad 40 osób dały niesamowite wyniki – 80 litrów żuru, dokładnie 1528 gorących pierogów, ponad 600 ciastek. Do tego 40 bochenków chleba od Chlebodawcy i 40 słoiczków ćwikły od Folwarku Wąsowo. To wszystko, jeszcze gorące, zostało przekazane na posiłek dla ludzi bezdomnych.

Choć posiłek jest dla tych ludzi tak naprawdę pretekstem do rozmowy i spotkania, to w tak mroźny wieczór gorący żur, gorące pierogi, i pyszne słodkie ciastka były najwspanialszym, co mogły dać gorące serca uczestników warsztatów „Postna kuchnia na plebanii. Warsztaty gotowania i dzielenia się”.

 

Zdjęcia autorstwa Bartłomieja Sawki ze strony Nowe Epifanie:

[foogallery id=”6134″]