Zakończenie projektu WIE „Pańska skórka i nie tylko”. Projekt „Pańska skórka i nie tylko”; to cykl warsztatów dotyczących dań kuchni staropolskiej różnych warstw społecznych, w tym historii potraw goszczących na stołach z okazji różnych świąt. W czasie trwania projektu uczestnicy wzięli udział w warsztatach, na których zapoznali się z daniami kuchni staropolskiej, w tym z daniami lokalnymi, sezonowymi i okolicznościowymi. Warsztaty oprócz części praktycznej pozwoliły poznać kontekst historyczny tych potraw. W projekcie wzięło udział 12 uczniów. Tematy warsztatów to m. in. potrawy postne, wielkanocne, z dziczyzny, z podrobów, pierniki, pasztety oraz potrawy z drobiu. Projekt obejmował cykl 9 warsztatów: 8 w szkole prowadzonych przez technologa żywności i mistrza kuchni, 1 w kuchni staropolskiej w Muzeum w Wilanowie oraz wycieczkę do Muzeum Secesji w Płocku. Projekt zakończył się uroczystą galą połączoną z wystawą zdjęć z realizacji projektu oraz wręczeniem uczestnikom pamiątkowych książek.
[foogallery id=”5700″]