Już po raz dziewiąty organizowaliśmy Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu”.
Jak zwykle konkurs składał się z dwóch części: kulinarnej, którą oceniało Jury pod przewodnictwem szefa kuchni p. Andrzeja Bryka oraz kelnerskiej ocenianej przez Jury pod przewodnictwem prezesa Akademii Kelnerskiej p. Grzegorza Górnika.
W konkursie kulinarnym rywalizowały dwuosobowe zespoły, zadaniem których było wykonanie dania głównego z zastosowaniem karkówki oraz przystawki z wykorzystaniem pstrąga. Konkurs kelnerski obejmował test w języku ojczystym i języku angielskim, nakrycie w stylu klasycznym, nakrycie improstyl – przygotowanie stołów karnawałowych oraz serwis specjalny polegający na szablowaniu i podaniu wina musującego. W finale konkursu startowało 12 ekip, w tym jedna z Berlina.
WYNIKI IX OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO
„KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU 2017”
I miejsce
w konkursie kulinarnym:
• Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
w konkursie kelnerskim:
• Michał Wróblewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
II miejsce
w konkursie kulinarnym:
• Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
• Paul Jahn i Frederik Ohlms z OSZ Gastgewerbe Berlin
w konkursie kelnerskim:
• Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
• Karolina Smoczyńska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
III miejsce
w konkursie kulinarnym:
• Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum „LIDER” w Lublinie
• Mateusz Lebioda i Dominik Wiśniewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
• Klaudia Grabarczyk i Klaudia Olczak z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
w konkursie kelnerskim:
• Bartosz Walkowski z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Serocka
• Krystian Mydłowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
• Daniel Babiarz z Technikum „LIDER” w Lublinie
Grand Prix zdobył: Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkową nagrodę Puchar Smakosza – za najsmaczniejsze danie, którego zdobywcą został Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi.
Konkursowi towarzyszyły liczne szkolenia dla naszych uczniów oraz warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów i uczniów końcowych klas szkół podstawowych. Konkurs został uświetniony uroczystym bankietem. Na gali finałowej zostały podsumowane zmagania i wręczone nagrody.
Współorganizatorem Konkursu była firma Stalgast. Opieką merytoryczną objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kuchni i Cukierni.