Kategorie:

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”

Już po raz dziewiąty organizowaliśmy Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu”.

Jak zwykle konkurs składał się z dwóch części: kulinarnej, którą oceniało Jury pod przewodnictwem szefa kuchni p. Andrzeja Bryka oraz kelnerskiej ocenianej przez Jury pod przewodnictwem prezesa Akademii Kelnerskiej p. Grzegorza Górnika.

W konkursie kulinarnym rywalizowały dwuosobowe zespoły, zadaniem których było wykonanie dania głównego z zastosowaniem karkówki oraz przystawki z wykorzystaniem pstrąga. Konkurs kelnerski obejmował test w języku ojczystym i języku angielskim, nakrycie w stylu klasycznym, nakrycie improstyl – przygotowanie stołów karnawałowych oraz serwis specjalny polegający na szablowaniu i podaniu wina musującego. W finale konkursu startowało 12 ekip, w tym jedna z Berlina.

WYNIKI IX OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO
„KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU 2017”

I miejsce
w konkursie kulinarnym:
•    Magdalena Miszczuk
i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie

w konkursie kelnerskim:
•    Michał Wróblewski
z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi

II miejsce
w konkursie kulinarnym:
•    Jakub Kowalewski
i Damian Kołbuk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
•    Paul Jahn
i Frederik Ohlms z OSZ Gastgewerbe Berlin

w konkursie kelnerskim:
•    Grzegorz Brzostek
z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
•    Karolina Smoczyńska
z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie

III miejsce
w konkursie kulinarnym:
•    Grzegorz Królik
i Arkadiusz Woźniak z Technikum „LIDER” w Lublinie
•    Mateusz Lebioda
i Dominik Wiśniewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
•    Klaudia Grabarczyk
i Klaudia Olczak z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii

w konkursie kelnerskim:
•    Bartosz Walkowski
z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Serocka
•    Krystian Mydłowski
z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
•    Daniel Babiarz
z Technikum „LIDER” w Lublinie

Grand Prix zdobył: Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkową nagrodę Puchar Smakosza – za najsmaczniejsze danie, którego zdobywcą został Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi.

Konkursowi towarzyszyły liczne szkolenia dla naszych uczniów oraz warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów i uczniów końcowych klas szkół podstawowych. Konkurs został uświetniony uroczystym bankietem. Na gali finałowej zostały podsumowane zmagania i wręczone nagrody.

Współorganizatorem Konkursu była firma Stalgast. Opieką merytoryczną objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kuchni i Cukierni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *