Zawody/Profile
W skład Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych wchodzą:
- Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
- Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna I stopnia im. Jana Pawła II
- CXLVII Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
– na podbudowie gimnazjum kształci w czteroletnim cyklu nauczania,
– na podbudowie szkoły podstawowej technikum kształci w pięcioletnim cyklu nauczania w zawodach:
I TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań
- kwalifikacja HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych
UWAGA! – od roku 2021/2022 kwalifikacja HGT.12 prowadzona jest również na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym (KKZ) w trybie zaocznym – szczegóły w sekretariacie szkoły: sekretariat@komorska.edu.pl, rekrutacja@komorska.edu.pl
oraz
Regulaminie Rekrutacji: https://komorska.edu.pl/rekrutacja/regulamin-rekrutacji
II TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
- kwalifikacja SPC.01 – produkcja wyrobów cukierniczych
- kwalifikacja SPC.07 – organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
UWAGA! – od roku 2020/2021 kwalifikacja SPC.07 prowadzona jest również na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym (KKZ) w trybie zaocznym – szczegóły w sekretariacie szkoły: sekretariat@komorska.edu.pl, rekrutacja@komorska.edu.pl
oraz
Regulaminie Rekrutacji: https://komorska.edu.pl/rekrutacja/regulamin-rekrutacji
III TECHNIK USŁUG KELNERSKICH (brak naboru na rok szkolny 2021/2022)
- kwalifikacja HGT.01 – wykonywanie usług kelnerskich
- kwalifikacja HGT.11 – organizacja usług gastronomicznych
Absolwenci technikum mogą przystępować do egzaminu maturalnego oraz egzaminu z kwalifikacji w zawodzie.
Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna I stopnia im. Jana Pawła II
– na podbudowie gimnazjum i szkoły podstawowej nauka w szkole branżowej realizowana jest w trzyletnim cyklu nauczania w następujących zawodach:
KUCHARZ
- kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań
PIEKARZ
- kwalifikacja SPC.03 – produkcja wyrobów piekarskich
UWAGA! Na rok szkolny 2021/2022 nie prowadzimy naboru do Branżowej Szkoły Spożywczo-Gastronomicznej I stopnia im. Jana Pawła II
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą przystępować do egzaminu z kwalifikacji w zawodzie, a także mogą kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia.
Charakterystyka kierunków kształcenia
Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II
Technik żywienia i usług gastronomicznych:
- HGT.02. - przygotowanie i wydawanie dań,
- HGT.12 - organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- sporządza potrawy i napoje według receptur gastronomicznych,
- praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
- planuje wyposażenie zakładu gastronomicznego,
- planuje i organizuje żywienie i usługi gastronomiczne,
- układa menu, diety zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków,
- dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
- prowadzi dokumentację sprzedaży,
- posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
UWAGA! – od roku 2021/2022 kwalifikacja HGT.12 prowadzona jest również na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym (KKZ) w trybie zaocznym – szczegóły w sekretariacie szkoły: sekretariat@komorska.edu.pl, rekrutacja@komorska.edu.pl
oraz
Regulaminie Rekrutacji: https://komorska.edu.pl/rekrutacja/regulamin-rekrutacji
Technik technologii żywności:
- SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych,
- SPC. 07 – organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- planuje, organizuje i nadzoruje produkcję żywności,
- opracowuje receptury i instrukcje technologiczne dla wyrobów spożywczych i wdraża je do produkcji,
- przeprowadza ocenę jakości wyrobów w oparciu o normy i receptury,
- stosuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
- kontroluje jakość surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego,
- wytwarza wyroby cukiernicze,
- tworzy dekoracje gotowych wyrobów cukierniczych,
- potrafi ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczaniem surowców i półproduktów,
- posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami.
UWAGA! – od roku 2020/2021 kwalifikacja SPC.07 prowadzona jest również na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym (KKZ) w trybie zaocznym – szczegóły w sekretariacie szkoły: sekretariat@komorska.edu.pl, rekrutacja@komorska.edu.pl
oraz
Regulaminie Rekrutacji: https://komorska.edu.pl/rekrutacja/regulamin-rekrutacji
Technik usług kelnerskich:
- HGT.01 – wykonywanie usług kelnerskich,
- HGT.11. – organizacja usług gastronomicznych
- zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych,
- nawiązuje kontakty z gośćmi polskimi i zagranicznymi,
- nakrywa i dekoruje stoły,
- organizuje przyjęcia,
- sporządza i serwuje potrawy i napoje w obecności gości,
- prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie
Branżowa Szkoła Spożywczo – Gastronomiczna I stopnia im. Jana Pawła II
Kucharz:
- HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań
- sporządza, dekoruje, porcjuje i wydaje potrawy i napoje dostosowane do indywidualnych okoliczności i wymagań kulinarnych konsumentów,
- właściwie przechowuje surowce i półprodukty oraz ocenia ich jakość,
- praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
- dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
- praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków
(*brak naboru do klasy w rekrutacji 2021/2022)
Piekarz:
- SPC.03 – produkcja wyrobów piekarskich
- przygotowuje surowce do produkcji wyrobów piekarskich,
- sporządza półprodukty piekarskie,
- samodzielnie formuje wyroby piekarskie,
- przeprowadza wzrost i wypiek pieczywa,
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów piekarskich,
- zna i praktycznie stosuje tradycyjne i nowoczesne technologie wytwarzania pieczywa.
(*brak naboru do klasy w rekrutacji 2021/2022)