Statut 5 letniego Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II
DZIAŁ XI
Postanowienia przejściowe – dotyczy oddziałów 4-letniego technikum
Zapisy niniejszego działu stosuje się dla oddziałów 4–letniego technikum.
Kształcenie w oddziałach 4-letniego technikum jest prowadzone w zawodach:
a) technik żywienia i usług gastronomicznych;
b) technik technologii żywności;
c) technik usług kelnerskich.
Praca dydaktyczna na zajęciach kształcenia zawodowego w oddziałach 4-letniego technikum, z wyjątkiem klas pierwszych rozpoczynających naukę z dniem 1 września 2019 roku, prowadzona jest w oparciu o podstawę programową kształcenia w zawodach, określona w przepisach wydanych na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu dotychczasowym.
Nauka w oddziałach 4-letniego technikum trwa 4 lata.
Z dniem 1 września 2020 roku wygasza się klasy pierwsze, a w kolejnych latach odpowiednio drugie i trzecie oddziałów 4-letniego technikum.
Uczeń oddziałów 4-letniego technikum przystępuje odpowiednio do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie wchodzące w zakres zawodu.
Uczeń otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej, jeżeli ze wszystkich obowiązkowych zajęć edukacyjnych określonych w szkolnym planie nauczania uzyskał klasyfikacyjne roczne oceny wyższe od stopnia niedostatecznego.
Uczeń, który nie spełnił warunków określonych w ust. 1, nie otrzymuje promocji do klasy programowo wyższej i powtarza klasę.
Rada Pedagogiczna, uwzględniając możliwości edukacyjne ucznia może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego promować ucznia do klasy programowo wyższej, który nie zdał egzaminu poprawkowego z jednego przedmiotu, pod warunkiem, że te obowiązkowe zajęcia edukacyjne są, zgodnie ze szkolnym planem nauczania, realizowane w klasie programowo wyższej.