Statut 5 letniego Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II
DZIAŁ X
Gospodarka finansowa
Zasady gospodarki finansowej i materiałowej szkoły określają odrębne przepisy.
Szkoła, może na wyodrębnionym rachunku bankowym gromadzić środki specjalne pochodzące w szczególności z:
a) wpływów ze spadków, zapisów i darowizn;
b) wpływów z organizacji imprez okolicznościowych;
c) wpływów z usług wykonywanych przez słuchaczy w ramach praktycznej nauki zawodu;
d) wpływów z tytułu organizacji kursów, szkoleń, konferencji oraz innych form doskonalenia;
e) wpłat z tytułu wynajmu pomieszczeń.
Środki finansowe mogą być przeznaczone w szczególności na:
a) cele wskazane przez darczyńcę;
b) remont lub odtworzenie mienia;
c) finansowanie kosztów działalności podstawowej szkoły z wyłączeniem finansowania wynagrodzeń osobowych;
d) remont bazy lokalowej i naprawę wyposażenia;
e) zakup pomocy naukowych;
f) organizację zajęć praktycznych, sportowych i innych pozastatutowych;
g) finansowanie kosztów działalności związanej z uzyskiwanymi dochodami;
h) zakupy inwestycyjne.