[vc_section][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1512423362447{margin-top: 52px !important;}”][vc_column_text]
4 lipca 2016 r.
W naszej szkole odbyło się pierwsze spotkanie Klastra Gastronomicznego. Poniżej dokumenty z konferencji.
I Konferencja Branży Gastronomicznej ,,Klaster łączy środowisko”
W dniu 4 lipca 2016r doszło do bezprecedensowego spotkania branży gastronomicznej
reprezentowanej przez pierwszy w Polsce Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży
Gastronomicznej ,,Polscy Liderzy Gastronomii” reprezentowanego przez Pana Grzegorza Górnika – Akademia Kelnerska, Pana Jarosława Uścińskiego – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Panią Danutę Richert – ZSG w Rzeszowie,
Wojciecha Ożoga – menagera, Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów, Ireneusz
Jundziłła i Rafała Maneckiego – Portal Pracawgastronomii.pl – z grupą członków Klastra reprezentującą szkoły gastronomiczne i hotelarskie. Dyrektorzy i koordynatorzy szkół z Bieczy, Chełma, Czudca, Garwolina, Gorzowa Wielkopolskiego, Grodziska Wielkopolskiego, Hrubieszowa, Kędzierzyna-Koźla, Krotoszyna, Legnicy, Lubania, Łowicza, Łukowa, Miętna, Nysy, Oleśna, Ostrołęki, Ostrzeszowa, Pilzna, Pyrzyc, Ryglic, Sieradza, Szczytna, Tarnowa, Warszawy, Wojsławic, Wojnicz i Żychlina na wspólnej konferencji, która odbyła się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie, spotkali się w celu wyłonienia kluczowych tematów współpracy oraz lidera grupy szkół.
Po merytorycznej ocenie propozycji zgłoszonych przez Zarząd Klastra wspólnie podjęto decyzję, że kluczowe tematy współpracy to:
- Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);
- Akredytacja Klastra dla szkół;
- Rozbudowa struktur regionalnych współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra;
- Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;
- Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;
- ,,Collage”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole mistrzów;
- Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;
- Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;
- Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;
- Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”;
- Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek).
Pod koniec spotkania został wybrany Lider grupy na rok 2016–2017, a został nim Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, reprezentowany przez
dyrektora szkoły Panią Annę Matczak-Gaj.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz sponsorom: Żywiec Zdrój S.A., CSB Dystrybucja Herbaty Barnes & Watson, CQB House Sp.z o.o. Naturalne soki, Coffee Zone Sp. z o.o,
Cukiernia Ambasadorska z Rzeszowa, Restauracja Moonsfera z Warszawy, Gastro Magic Service.
Grzegorz Górnik – Koordynator Klastra
Pełny zakres współpracy
- Cykliczne spotkania uczniów i nauczycieli z branżą (Kucharze, Kelnerzy, Barmani);
- Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);
- Akredytacja Klastra dla szkół;
- Ustanowienie patronatów wybranych restauracji i hoteli nad lokalnymi szkołami;
- Współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra;
- Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;
- Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;
- ,,Collage”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole mistrzów;
- Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;
- Spotkania uczniów oraz nauczycieli klas gastronomiczno-hotelarskich;
- Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;
- Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu fb kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;
- Doradztwo i konsultacje w zakresie szeroko pojętej edukacji gastronomicznej;
- Wspieranie bieżącej działalności szkoły, np. w zakresie konkursów, targów gastronomicznych itp.;
- Współpraca ze szkołami z zagranicy;
- Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”;
- Rozbudowa struktur regionalnych Klastra;
- Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek);
- Wzajemna pomoc w zakresie realizacji projektów unijnych;
- Spotkania koordynatorów i dyrektorów, właścicieli przedsiębiorstw m.in. jeden raz w roku w celu wymiany doświadczeń.
KLUCZOWE TEMATY WSPÓŁPRACY KLASTRA GASTRONOMICZNEGO
,,Polscy Liderzy Gastronomii”
- Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);
- Akredytacja Klastra dla szkół;
- Rozbudowa struktur regionalnych współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra;
- Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;
- Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;
- ,,Collage”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole mistrzów;
- Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;
- Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;
- Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;
- Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”;
- Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek).
Strona klastra:
[foogallery id=”5466″]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]