Klaster Gastronomiczny

[vc_section][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1512423362447{margin-top: 52px !important;}”][vc_column_text]

4 lipca 2016 r.

W naszej szkole odbyło się pierwsze spotkanie Klastra Gastronomicznego. Poniżej dokumenty z konferencji.

I Konferencja Branży Gastronomicznej ,,Klaster łączy środowisko”
W dniu 4 lipca 2016r doszło do bezprecedensowego spotkania branży gastronomicznej
reprezentowanej przez pierwszy w Polsce Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży
Gastronomicznej ,,Polscy Liderzy Gastronomii” reprezentowanego przez Pana Grzegorza Górnika – Akademia Kelnerska, Pana Jarosława Uścińskiego – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Panią Danutę Richert – ZSG w Rzeszowie,
Wojciecha Ożoga – menagera, Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów, Ireneusz
Jundziłła i Rafała Maneckiego – Portal Pracawgastronomii.pl – z grupą członków Klastra reprezentującą szkoły gastronomiczne i hotelarskie. Dyrektorzy i koordynatorzy szkół z Bieczy, Chełma, Czudca, Garwolina, Gorzowa Wielkopolskiego, Grodziska Wielkopolskiego, Hrubieszowa, Kędzierzyna-Koźla, Krotoszyna, Legnicy, Lubania, Łowicza, Łukowa, Miętna, Nysy, Oleśna, Ostrołęki, Ostrzeszowa, Pilzna, Pyrzyc, Ryglic, Sieradza, Szczytna, Tarnowa, Warszawy, Wojsławic, Wojnicz i Żychlina na wspólnej konferencji, która odbyła się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie, spotkali się w celu wyłonienia kluczowych tematów współpracy oraz lidera grupy szkół.
Po merytorycznej ocenie propozycji zgłoszonych przez Zarząd Klastra wspólnie podjęto decyzję, że kluczowe tematy współpracy to:
  1. Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);
  2. Akredytacja Klastra dla szkół;
  3. Rozbudowa struktur regionalnych współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra;
  4. Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;
  5. Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;
  6. ,,Collage”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole mistrzów;
  7. Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;
  8. Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;
  9. Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;
  10. Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”;
  11. Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek).
Pod koniec spotkania został wybrany Lider grupy na rok 2016–2017, a został nim Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, reprezentowany przez
dyrektora szkoły Panią Annę Matczak-Gaj.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz sponsorom: Żywiec Zdrój S.A., CSB Dystrybucja Herbaty Barnes & Watson, CQB House Sp.z o.o. Naturalne soki, Coffee Zone Sp. z o.o,
Cukiernia Ambasadorska z Rzeszowa, Restauracja Moonsfera z Warszawy, Gastro Magic Service.
Grzegorz Górnik – Koordynator Klastra
Pełny zakres współpracy
  1. Cykliczne spotkania uczniów i nauczycieli z branżą (Kucharze, Kelnerzy, Barmani);
  2. Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);
  3. Akredytacja Klastra dla szkół;
  4. Ustanowienie patronatów wybranych restauracji i hoteli nad lokalnymi szkołami;
  5. Współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra;
  6. Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;
  7. Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;
  8. ,,Collage”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole mistrzów;
  9. Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;
  10. Spotkania uczniów oraz nauczycieli klas gastronomiczno-hotelarskich;
  11. Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;
  12. Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu fb kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;
  13. Doradztwo i konsultacje w zakresie szeroko pojętej edukacji gastronomicznej;
  14. Wspieranie bieżącej działalności szkoły, np. w zakresie konkursów, targów gastronomicznych itp.;
  15. Współpraca ze szkołami z zagranicy;
  16. Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”;
  17. Rozbudowa struktur regionalnych Klastra;
  18. Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek);
  19. Wzajemna pomoc w zakresie realizacji projektów unijnych;
  20. Spotkania koordynatorów i dyrektorów, właścicieli przedsiębiorstw m.in. jeden raz w roku w celu wymiany doświadczeń.

KLUCZOWE TEMATY WSPÓŁPRACY KLASTRA GASTRONOMICZNEGO
,,Polscy Liderzy Gastronomii”
  1. Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);
  2. Akredytacja Klastra dla szkół;
  3. Rozbudowa struktur regionalnych współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra;
  4. Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;
  5. Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;
  6. ,,Collage”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole mistrzów;
  7. Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;
  8. Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;
  9. Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;
  10. Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”;
  11. Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek).

 

Strona klastra:

Klaster Gastronomiczny

[foogallery id=”5466″]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]