W skład Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych wchodzą:
- Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
- Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna I stopnia im. Jana Pawła II
- CXLVII Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
– na podbudowie gimnazjum kształci w czteroletnim cyklu nauczania,
– na podbudowie szkoły podstawowej technikum kształci w pięcioletnim cyklu nauczania
w zawodach:
- TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań
- kwalifikacja HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
- kwalifikacja SPC.01 – produkcja wyrobów cukierniczych
- kwalifikacja SPC.07 – organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- UWAGA! – od roku 2020/2021 kwalifikacja SPC.07 prowadzona jest również na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym (KKZ) w trybie zaocznym – szczegóły w sekretariacie szkoły: sekretariat@komorska.edu.pl, rekrutacja@komorska.edu.pl oraz Regulaminie Rekrutacji: http://komorska.edu.pl/rekrutacja/regulamin-rekrutacji
- TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
- kwalifikacja HGT.01 – wykonywanie usług kelnerskich
- kwalifikacja HGT.11 – organizacja usług gastronomicznych
Absolwenci technikum mogą przystępować do egzaminu maturalnego oraz egzaminu
z kwalifikacji w zawodzie.
Branżowa Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna I stopnia im. Jana Pawła II
– na podbudowie gimnazjum i szkoły podstawowej nauka w szkole branżowej realizowana jest w trzyletnim cyklu nauczania w następujących zawodach:
- KUCHARZ
- kwalifikacja HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań
- PIEKARZ
- kwalifikacja SPC.03 – produkcja wyrobów piekarskich (*brak naboru do klasy w rekrutacji 2020/2021)
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą przystępować do egzaminu z kwalifikacji w zawodzie, a także mogą kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Charakterystyka kierunków kształcenia
Branżowa Szkoła Spożywczo – Gastronomiczna I stopnia im. Jana Pawła II
Kucharz:
(HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań)
– sporządza, dekoruje, porcjuje i wydaje potrawy i napoje dostosowane do indywidualnych okoliczności i wymagań kulinarnych konsumentów,
– właściwie przechowuje surowce i półprodukty oraz ocenia ich jakość,
– praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
– dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
– praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków
Piekarz:
(SPC.03 – produkcja wyrobów piekarskich)
– przygotowuje surowce do produkcji wyrobów piekarskich,
– sporządza półprodukty piekarskie,
– samodzielnie formuje wyroby piekarskie,
– przeprowadza wzrost i wypiek pieczywa,
– obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów piekarskich,
– zna i praktycznie stosuje tradycyjne i nowoczesne technologie wytwarzania pieczywa.(*brak naboru do klasy w rekrutacji 2020/2021)
Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II
Technik żywienia i usług gastronomicznych:
(HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań, HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych)
– sporządza potrawy i napoje według receptur gastronomicznych,
– praktycznie stosuje wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
– planuje wyposażenie zakładu gastronomicznego,
– planuje i organizuje żywienie i usługi gastronomiczne,
– układa menu, diety zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
– praktycznie stosuje wykorzystuje wiedzę dotyczącą odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków,
– dobiera zastawę stołową do potraw i napojów,
– prowadzi dokumentację sprzedaży,
– posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
Technik technologii żywności:
(SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych, SPC. 07 – organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych)
– planuje, organizuje i nadzoruje produkcję żywności,
– opracowuje receptury i instrukcje technologiczne dla wyrobów spożywczych i wdraża je do produkcji,
– przeprowadza ocenę jakości wyrobów w oparciu o normy i receptury,
– stosuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne
żywności,
– kontroluje jakość surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego,
– wytwarza wyroby cukiernicze,
– tworzy dekoracje gotowych wyrobów cukierniczych,
– potrafi ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczaniem
surowców i półproduktów,
– posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami.
UWAGA! – od roku 2020/2021 kwalifikacja SPC.07 prowadzona jest również na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym (KKZ) w trybie zaocznym – szczegóły w sekretariacie szkoły: sekretariat@komorska.edu.pl, rekrutacja@komorska.edu.pl oraz Regulaminie Rekrutacji: http://komorska.edu.pl/rekrutacja/regulamin-rekrutacji
Technik usług kelnerskich:
(HGT.01 – wykonywanie usług kelnerskich, HGT.11. – organizacja usług gastronomicznych)
– zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych,
– nawiązuje kontakty z gośćmi polskimi i zagranicznymi,
– nakrywa i dekoruje stoły,
– organizuje przyjęcia,
– sporządza i serwuje potrawy i napoje w obecności gości,
– prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie