24 Sty

13-24 stycznia 2020 – Kulinarny Staż Zawodowy w Makro Polska

Okiem Szefa:
„Poznajcie Aleksandrę i Antona, oboje są uczniami warszawskiego Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych przy ul. Komorskiej. W dniach od 13 – 24 stycznia uczestniczyli w stażu zawodowym pod okiem szefów Studio Kuchennego Makro, Michała Grzywacza i Cezarego Powały. Efekty ich prac można zobaczyć na załączonych zdjęciach. Staż był nagrodą specjalną w konkursie organizowanym przez szkołę: „Kuchnia Polska Na Mazowszu – Polskie Skarby Kulinarne”, którego Makro Polska było Partnerem.

W ramach stażu, młodzież miała okazję poznać szeroką ofertę produktową i zgłębić wiedzę na temat różnorodnych technik kulinarnych. Kreowali kulinarne dzieła sztuki inspirowane Polskimi Skarbami Kulinarnymi i produktami z różnych zakątków świata.

Staż pozwolił im dodatkowo, poznać specyfikę pracy Studio Kuchennego i rolę Szefa – Trenera kulinarnego. Uczestniczyli w codziennych działaniach Studia Kuchennego i przygotowywali degustacje dla klientów z różnych, przez siebie wytypowanych produktów, pracowali nad propozycjami dań konkursowych które będą mogli wykorzystać w przyszłości.” 
(Michał Grzywacz Demo Kitchen Executive Chef MAKRO Cash and Carry Polska S.A.)

„Staż w MAKRO był dla mnie wspaniałą przygodą zawodową. Czas spędzony tam był bardzo przyjemny, ale też pracowity. Nauczyłam się wielu rzeczy z zakresu zdobywanego zawodu,  między innymi: jak przyrządzić mięso z kangura, stek z tuńczyka, polędwicę wellington’a, ale również, jak wygląda praca na kuchni. Szefowie kuchni, byli bardzo pomocni, pokazywali nam co można zmienić lub poprawić w naszych daniach. Praca z nimi była czystą przyjemnością, Jednak nie obyło się bez słów twórczej krytyki, która była bardzo przydatna. Pozwalała nam zwrócić uwagę na błędy, które popełniamy oraz wyciągać z nich wnioski. Podsumowując – staż w Makro wiele mnie nauczył i pozwolił miło spędzić czas w super towarzystwie Szefów kuchni” (Aleksandra Pawłowska, uczennica klasy II technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, wyróżniona „Pucharem Smakosza” i stażem kulinarnym w Studio Kuchennym przyznanym przez MAKRO Polska, w konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu – Polskie Skarby Kulinarne”)

„Bardzo się ucieszyłem, gdy wygraliśmy taką nagrodę w konkursie i szansę. Wiedziałem, że podczas stażu dużo się nauczę i taki staż bardzo się przyda w przyszłym życiu zawodowym. Już po pierwszym dniu bardzo mi się spodobało, dlatego że to jest bardzo profesjonalna kuchnia – dająca  wielu możliwości. Bardzo polubiłem Szefów tej kuchni, na pewno nie było z nimi nudno. Zawsze potrafili wymyślić coś ciekawego i fajnego dla nas pod względem zawodowym. Podczas stażu poznałem szereg technik i trików kulinarnych, nauczyłem się przyrządzać steki z różnych rodzajów mięs. Poznałem wiele, nowych dla siebie różnych smaków, nowe zastosowania przypraw, dzięki którym moje potrawy stały się znacznie lepsze. Bardzo podobała mi się nauka wykańczania dań, dekoracji talerza tak, aby klient był zachwycony już patrząc na potrawę.Moim zdaniem Szefowie w makro są mistrzami tego dzieła:)”(Anton Khomenko, uczeń klasy IV technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, wyróżniony „Pucharem Smakosza” i stażem kulinarnym w Studio Kuchennym przyznanym przez MAKRO Polska, w konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu – Polskie Skarby Kulinarne”)

„Jako nauczyciel przedmiotów zawodowych i tym samym opiekun uczniów niezmiernie cieszę się, ze mogli oni uczestniczyć w stażu w Studiu Kuchennym Makro pod okiem profesjonalnych szefów kuchni. Wyjście poza obszar szkoły i pracowni to bogate uzupełnienie kształcenia praktycznego. To dla uczniów ogromna szansa na zdobywanie nowych umiejętności, poszerzanie horyzontów,  na zajęcia w praktyce – zgodnie z najnowszymi trendami w gastronomii. Jestem przekonana, ze nasi uczniowe wrócą do szkoły z jeszcze większym entuzjazmem i chęcią zdobywania wiedzy, a zdobytym doświadczeniem chętnie podzielą się z koleżankami i kolegami. Mam również nadzieje, ze dzięki stażowi w Studiu Kuchennym Makro Ola i Anton odkryli potencjał jaki w nich drzemie i w pełni wykorzystają swoją szansę, aby w przyszłości rozwinąć skrzydła na rynku gastronomicznym- czego serdecznie im życzę. ”(Magdalena Kusal, nauczycielka teoretycznych i praktycznych przedmiotów branży spożywczo – gastronomicznej ZSSG, pasjonatka kulinariów i zdrowego żywienia, opiekunka przygotowująca uczniów do konkursów zawodowych)